Mannen döms för tvätt av brottspengar, såväl kontanter som bitcoin, i mångmiljonklassen samt för inblandning i hanteringen av stora mängder narkotika. Tingsrätten slår fast att 30-åringen haft nära kontakt med den utpekade ledaren för Gottsundanätverket, som enligt Uppsalapolisen ligger bakom den största narkotikahärva man utrett. Rättegången mot dem avslutades i förra veckan och domen meddelas 19 januari.
Bevisningen mot 30-åringen består till allra största del av meddelanden som skickats i de krypterade appar som användes av kriminella men som polisen kunnat läsa. I ett gemensamt polistillslag den 7 juni 2021 i 16 länder greps omkring 800 personer, bland dem 30-åringen som då utvandrat till Spanien.
30-åringen har erkänt penningtvätt men förnekat att han gjort sig skyldig till narkotikabrott. Enligt 30-åringen har hans Anomtelefon i flera av de fall som rör misstänkt narkotikahantering använts av en annan man som 30-åringen inte vågar namnge av rädsla för repressalier. Tingsrätten tror honom inte:
– Tingsrätten har funnit det utrett att den invändningen inte kan stämma utan tingsrätten håller den tilltalade ansvarig för all den krypterade kommunikationen från telefonen, säger rådman Ulf Walther i ett pressmeddelande.
Enligt domstolen har pengarna som 30-åringen tvättat till stora delar kommit från knarkaffärer. Det har handlat om såväl kontanter som bitcoinvaluta som mannen hanterat mot en provision på fyra procent. Ett av fallen gäller över fem miljoner kronor i kontanter som hittades när en bil med två personer stoppades av polisen på E 4 utanför Uppsala i maj 2020. Enligt domen var männen kurirer åt 30-åringen.
30-åringen har medgett hanteringen men uppgett att han inte haft någon ledande roll utan fått sina uppdrag från en aktör som kallas "kontoret". Tingsrätten anser att hans uppgift om "kontoret" inte är motbevisad och utgår därför ifrån att han kan ha samarbetat med andra personer. Slutsatsen är ändå att han deltagit i pengatvätt av mångmiljonbelopp vid sammanlagt ett 70-tal tillfällen.
När det gäller åtalen om narkotikahantering slår tingsrätten fast att mannen, via de krypterade apparna, på olika sätt organiserat eller förmedlat information och betalning för åtminstone 124 kilo narkotika.
30-åringen döms till fängelse i åtta år och nio månader för grov penningtvätt, synnerligen grovt narkotikabrott och grovt narkotikabrott.