Nästan enkönade arbetsplatser
En blandning av män och kvinnor på jobbet ger ett trevligare arbetsklimat. Många tycker att kacklet minskar och jargongen blir mindre rå då. Men många arbetsplatser är nästan enkönade. Till exempel söker sig få män till förskolan och av landets 4 500 heltidsbrandmän är bara cirka 70 kvinnor.
Stefan Olausson, Inger Pettersson, Åsa Rönnelid(längst bak) och Cillan Uppfeldt tillsamans med barnen på Diabasens förskola.
Foto: Kattis Strömgren
- Alla barnen är ni klara?, ropar en av förskolepedagogerna rytmiskt.
- Jajamänsan fattas bara, hojtar barnen tillbaka.
I två led travar de i väg mot skogen alldeles intill, gula av reflexvästar.
Personalen består av enbart kvinnor, men för tillfället har de en manlig praktikant, Stefan Olausson.
- Så bra att det kommer en man, säger många. Män har mycket att leva upp till i det här yrket, som manlig förebild. Men jag försöker bara vara mig själv, säger han.
Han tycker att det blir "tjattrigt" under arbetsdiskussionerna och det tror han är typiskt på en arbetsplats med så många kvinnor.
- Alla pratar i munnen på varandra och alla ska ha rätt att säga vad de vill. Det är svårt att nå resultat när diskussionerna tar så lång tid. När det är män tar någon på sig rollen att leda diskussionen och driva den framåt, säger han.
Inger Pettersson håller med om att allt måste diskuteras i det oändliga. Men hon säger att det beror på krav uppifrån. Hon har 30 års erfarenhet inom skola och förskola, men nästan ingen erfarenhet av att jobba med män.
- Det kan hända att vi har mycket kvinnliga värderingar utan att veta om det, säger hon.
De få gånger Inger Pettersson arbetat med män märkte hon inte så stor skillnad.
- De hade samma inställning som jag. Men jag kan nog märka att kvinnor är mer, vad ska jag säga, petiga med ordningen, säger hon.
Cillan Uppfeldt arbetade på en annan förskola förut där det fanns flera manliga pedagoger.
- Självklart är det roligt med båda könen, det blir lite annat i personalrummet. Jag tycker att män pratar mer om jobbet och mindre privat och för mig är det givande. Sedan är det skönt att få prata av sig också, säger hon.
På en större arbetsplats med enbart kvinnor tror Cillan Uppfeldt att det kan bli mycket intriger.
- Många kvinnor är inte raka, utan pratar vid sidan av, säger hon.
Ett par kilometer sydost om Diabasens förskola ligger Rosendals brandstation. För tio år sedan var det en manlig arbetsplats, men inte nu längre, säger brandman Patric Carlsson.
- Jo, det finns ju så få kvinnliga brandmän, invänder Kristina Roberto, ensam kvinna i gruppen av brandmän här.
Rosendals brandstation är söt, med en gammaldags röd lykta på husknuten och rödrandiga markiser över fönstren. Jag är lite orolig för att larmet ska gå och alla ska vara borta på 90 sekunder, men det händer inte. Frågan vi diskuterar är skillnaden mellan kvinnliga och manliga arbetsplatser.
- Här är det inget kackel, säger Antti Karonen leende.
Kristina Roberto och brandingenjör Veronika Ögren protesterar. De tycker att det snackas friskt här. Patric Carlsson provar en annan infallsvinkel.
- Problem som osämja förekommer inte på manliga arbetsplatser. Män är mer raka mot varandra och löser konflikter.
Brandstationen är en speciell arbetsplats eftersom de tillbringar mycket tid tillsammans i väntan på larm; lagar mat, tränar. Arbetsgruppen blir som en andra familj. Man pratar om allt från kärleksproblem till att bilen gått sönder.
Alla är eniga om att en blandning är bra, och det gäller inte bara kön utan även ålder och ursprung. Att hon är ensam kvinna bland brandmännen är inget som Kristina Roberto funderat så mycket på. Kvinnliga brandmän har samma status som manliga, de har ju klarat inträdesproven. Det viktigaste är att man kan utföra det man ska.
Antti Karonen har erfarenheter från en brandstation i Borlänge.
- Det var en trög grupp med mycket gamla gubbar som hade svårt att motivera sig att göra övningar. När det kom in en kvinna blev det en helt annan stämning. Det kan nog skärpa en grupp, säger han.
Kristina Roberto spinner vidare på samma tema.
- Jag hörde en kille säga att snacket blev mindre rått när det kom in en tjej i gruppen.
Det är märkligt att det har så stor betydelse, konstaterar Patric Carlsson.
- Det är nog yin och yang.
- Och att man polerar upp sig inför varandra, säger Veronika Ögren.
Antti Karonen ser en fördel med att vara enbart män: man slipper kärlekshistorier på jobbet.
Det behöver inte vara en nackdel med enkönade arbetsplatser, men risken finns att det blir lite inskränkt. Mansdominerade arbetsplatser får ofta en grov jargong och på kvinnodominerade arbetsplatser är det ofta mycket prat som kan uppfattas som skvaller.
En vanlig uppfattning är att det förekommer mycket gnäll, skvaller och oändliga diskussioner på en kvinnodominerad arbetsplats. Det kan förklaras med att kvinnoyrken ofta har platta organisationer.
- I platta organisationer ska beslut förankras kollektivt. Det handlar om att inhämta allas åsikter, diskutera, väga alternativ mot varandra och att vara överens, säger Marie Nordberg, forskare på Centrum för genusforskning vid Karlstads universitet.
Historiskt har kvinnor ofta lärt sig att tala nedsättande om andra kvinnor, säger Marie Nordberg. Men i sin forskning har hon noterat att det förekommer skvaller även på manliga arbetsplatser.
Lite generaliserat kan hon säga att traditionellt manliga arbetsplatser ofta är mer hierarkiska. Där är mer tävlan. Stereotyper om det motsatta könet kan frodas oemotsagda och det är viktigt att markera heterosexualitet, vilket kan förklara den grova jargongen med sexistiska skämt som är vanlig på många mansdominerade arbetsplatser.
- På blandade arbetsplatser behövs inte det, säger Marie Nordberg.
Könsnormer diskuteras och det fastställs vilken typ av man som passar in. På kvinnliga arbetsplatser sker på liknande sätt ofta en förhandling om vad en god kvinna är. Det handlar mycket om klass och var man förväntas lägga sin identitet.
- På en del arbetsplatser förväntas man vara duktig på att laga mat och baka. På andra förväntas man göra karriär, vara påläst och ha sett vissa filmer, säger Marie Nordberg.
Det är nyttigt för en enkönad arbetsplats att bli lite mer uppblandad, hävdar hon. Då kommer det in nya ögon och ställs frågor man inte tänkt på tidigare.
När det gäller samtalsämnen blir det också lätt ensidigt, men myten att män pratar mer om sport stämmer inte generellt, enligt Marie Nordberg.
- Däremot förväntas män att prata om mer intressanta saker än ämnen som hem och familjeliv som nedvärderas som ointressanta och kopplas till kvinnor.
För några år sedan gjorde Marie Nordberg en studie av jämställda män i Norden, alltifrån byggnadsarbetare till höga tjänstemän i näringslivet. De pratade ofta om familjelivet med sina manliga jobbarkompisar.
Det är skillnad mellan att vara man på en kvinnlig arbetsplats och vice versa. Män gör ofta snabbare karriär och får högre lön i kvinnliga yrken. För kvinnor i mansyrken gäller det omvända.
Ofta är det trevligt att komma in som ensam tjej på en mansdominerad arbetsplats. Hon tas emot med öppna armar. Men det är inte bra om hon är för duktig. En man som kommer in på en kvinnodominerad arbetsplats ses som modig som korsar könsgränsen, och förväntas höja anseendet på yrket. I bägge fallen kan man bli lite av en maskot - och utanför när de andra går ut och tar en öl i sin könsgemenskap.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!