Nästa pandemi kan stoppas med nässpray

Uppsalaföretaget Abera Bioscience har gjort lovande försök på guldhamstrar av ett nässpraysvaccin mot covid. Vaccin i näsan kan tidigt sätta stopp för kommande pandemier, tror bolagets vd.

Maria Alriksson, vd Abera Bioscience, hoppas att företagets vaccin i framtiden kan rädda liv.

Maria Alriksson, vd Abera Bioscience, hoppas att företagets vaccin i framtiden kan rädda liv.

Foto: privat

Uppsala2022-03-23 12:00

Egentligen hade inte Uppsalaföretaget tänkt göra något covidvaccin. Men efter en förfrågan från det amerikanska Johns Hopkins-universitetet, som ville testa metoden från Abera Bioscience mot covid, tog man fram en variant som nu har testats på guldhamstrar. Försöken gjordes för ungefär ett år sedan. Och enligt resultaten som nu publiceras i en vetenskaplig tidskrift gav testerna höga halter av antikroppar mot både det ursprungliga covid-viruset och mot deltavarianten.

Maria Alriksson, vd för Abera Bioscience, tror dock inte att försöken kommer att resultera i ett färdigt covidvaccin.

– Det här visar att vår modell, som vi började utveckla mot pneumokocker som orsakar lunginflammation, också fungerar mot virus. Vi tror att vår vaccinplattform är snabbare för att ta fram ett nytt vaccin i början av en pandemi. På några veckor kan vi då ha en färdig vaccinkandidat, säger hon.

Lite förenklat går företagets teknik ut på att man förser en bärare med sjukdomsspecifika antigener, de molekyler som triggar i gång immunförsvaret. I coronavirusets fall handlar det om spikproteinet, det som ser ut som taggar på illustrationerna av viruspartiklarna. När man har ett färdigt utprovat vaccin framtaget är det en snabbare process att anpassa det mot en ny sjukdom. Det gäller också om viruset har förändrat sig så mycket att det gamla vaccinet inte längre fungerar.

– Det blir som plug and play där man bara lägger till det sjukdomsspecifika. Andra vaccin får börja från början, säger Maria Alriksson.

En annan fördel är enligt Maria Alriksson att vaccinet tas som en nässpray. Det ger ett skydd mot sjukdomsframkallande bakterier eller virus redan i slemhinnan, innan de tagit sig in i kroppen.

– Då stoppar man sjukdomen tidigare. Mrna-vacciner ger antikroppar som attackerar viruset först när viruset attackerar cellerna i kroppen. Då har de redan växt till sig i näsan, säger Maria Alriksson.

Men det kommer att dröja innan det finns ett färdigt vaccin från Abera Bioscience. Planen är att vaccinet mot pneumokocker ska genomgå kliniska studier i fas 1 om ett år ungefär. Först efter att man ser resultatet av utökade studier i fas 3 är det färdigt att säljas på marknaden.

– Då kan det kan rädda många liv. Bara lunginflammation dödar 1,5 miljoner människor om året, säger Maria Alriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!