Näst snålast i landet på primärvård
Uppsala läns landsting satsar 2 660 kronor per invånare på primärvården. Det är bara Region Skåne som satsar mindre, 2 533 kronor per person.
Genomsnittet i landet ligger på 3 150 kronor.
- Anslagens storlek spelar en viss roll, men man ska vara väldigt försiktig att göra några jämförelser, säger Stefan Ackerby, biträdande avdelningschef för ekonomi och styrning vid Sveriges kommuner och landsting, SKL.
Han ser ingen direkt koppling mellan storleken på satsningarna och kvalitet i verksamheten?
- Nej, inte direkt. Det är alltid svårt att hitta samband mellan kostnader och kvalitet.
Norrbottens läns landsting satsar 4 339 kronor per invånare i primärvården, näst mest i landet. Men det betyder inte att primärvårdens verksamhet ligger i topp.
- Norrbotten satsar mycket på primärvården eftersom de geografiska avstånden är stora. Där lägger man in patienter inom primärvården och det kostar pengar, säger Stefan Ackerby.
Förutom geografin finns ytterligare faktorer, befolkningens sammansättning är ett exempel.
Landstinget i Västernorrland satsar en tusenlapp mer per person på primärvården jämfört med Uppsala. Men det är inte särskilt märkligt, tycker Stefan Ackerby. Västernorrland har en äldre befolkningsstruktur vilket resulterar i en större efterfrågan inom primärvården.
Olika läkarlöner inom primärvården kan vara ytterligare ett skäl. Stefan Ackerby misstänker att läkarlönerna inom primärvården i exempelvis Uppsala och Stockholm är något lägre än i glesbygden.
-Men de viktigaste förklaringarna är trots allt befolkningsstruktur och geografiska avstånd, säger Stefan Ackerby.
Primärvårdens andel av den totala landstingsbudgeten har under de senaste tio åren varit i stort sett oförändrad i landet. Detta trots att det funnits en strävan att bygga ut primärvården. Sören Ackerby vill inte spekulera i varför utbyggnaden gått i stå. En förklaring kan vara svårigheten att rekrytera läkare.
Ismail Kamil är ordförande, fp, i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Uppsala läns landsting. Han ser heller ingen koppling mellan anslagens storlek och kvalitet i vården.
- Vi kan ge primärvården 50, 100 eller 500 miljoner ytterligare men vi löser inte primärvårdens problem, säger han.
Ismail Kamil anser inte att det är avsaknaden av pengar som är problemet. Primärvårdens problem är ett organisatoriskt problem. Men han är samtidigt öppen för att skjuta till mer resurser.
- Om det saknas resurser ska de på plats. Men det behöver inte vara pengar, det kan vara specialister som kommer ut i primärvården.
Men innan dess vill han avvakta den pågående genomlysningen av vårdcentralerna. Sprida de goda exemplen, förbättra de dåliga och låta några vårdcentraler gå till upphandling.
- Vi måste ha några att jämföra oss med, säger han.
Första juni omorganiserades vårdcentralerna. Numera finns en chef för hela vårdcentralen. Dessutom har vårdcentralerna en egen budget med eget verksamhetsansvar.
Ett steg i rätt riktning, enligt Ismail Kamil.
Vad säger han om att primärvården tvingas ta över allt fler arbetsuppgifter från Akademiska sjukhuset utan att få betalt för jobbet?
Jodå, han har hört talas om det, han har till och med fått klagomål från primärvården.
- Så ska det inte vara, förhållandet mellan Akademiska och primärvården håller vi på att utreda. Självklart ska vi rätta till det, säger Ismail Kamil.
Johan Edstav är oppositionslandstingsråd för miljöpartiet. Han tycker inte att det finns ett klart samband mellan anslag och kvalitet i vården?
- Det är inte givet, jag tror inte att resurser och effektivitet hänger ihop.
Varför har Uppsala läns landsting legat i Sverigebotten under så många år när det gäller anslag till primärvården?
- Det beror på flera saker, bland annat har vi en ung befolkning i länet. Landstingets dåliga ekonomi är ett annat skäl. Dessutom har primärvårdens uppdrag varit otydligt.
Johan Edstav anser att primärvården borde få betalt för alla nya uppgifter som åläggs vårdcentralerna.
- I och med att landstingets ekonomi blivit bättre under senare år la vi i vårt senaste budgetförslag ett effektivitetskrav för Akademiska på 90 miljoner som vi ville föra över till primärvården. Det gick den nya majoriteten inte med på, säger Johan Edstav.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!