Narkotikan ökar bland ungdomar

Var femte elev i gymnasiets årskurs två i Uppsala kommun har provat narkotika. Det är en ökning med tre procentenheter sedan den förra drogvaneundersökningen bland eleverna 1999. - Vi ser tydligt att tillgängligheten och bruket av narkotika bland ungdomarna i Uppsala har ökat, säger Eva Köpman, chef för kommunens ungdomsteam.

Uppsala2001-08-14 00:01
Det var i mars som 2 000 enkäter med ett 60-tal frågor delades ut bland eleverna i årskurs två i samtliga gymnasieskolor i Uppsala kommun. Enkäterna besvarades anonymt och eleverna var helt oförberedda. Under sommaren har svaren databehandlats.
- Generellt är två tendenser tydliga. Användningen av alkohol minskar, medan narkotikaanvändningen ökar. Svaren stämmer till stor del överens med hur vi i Ungdomsteamet har uppfattat situationen när vi har arbetat ute i skolorna, säger Eva Köpman, som just nu sammanställer rapporten.

Markant ökning
Hon är chef för kommunens ungdomsteam som står bakom undersökningen. Ungdomsteamet arbetar med drogförebyggande verksamhet riktad mot gymnasieungdomar och har funnits sedan 1996. Det bildades efter kommunens första drogvaneundersökning 1995.
- Undersökningen 1995 gav relativt höga siffror vad gällde narkotikaanvändningen i jämförelse med andra kommuner. I våra undersökningar 1997 och 1999 låg användandet på en konstant nivå, men nu ser vi en markant ökning igen.
Ökningen har skett främst bland pojkarna. 1999 uppgav 20 procent av pojkarna och 15 procent av flickorna att de någon gång använt narkotika. I år är motsvarande siffror 23 procent för pojkarna och 16 procent för flickorna.

Hög tillgänglighet
Det är framför allt bruket av drogen ecstacy som ökat. Även förekomsten av rökheroin och kokain har ökat något, men fortfarande är det främst hasch och marijuana som används. Drogen GHB har blivit mycket uppmärksammad de senaste åren, men bland Uppsalaungdomarna är det ingen vanlig drog - bara fem procent uppger att de använt GHB. Användandet har dessutom minskat sedan 1999.
Elevernas svar vittnar om en hög tillgänglighet i den miljö de vistas. 35 procent har någon gång blivit erbjudna att köpa narkotika och hela 80 procent tror att de skulle kunna få tag på narkotika om de skulle vilja.
Ändå är det få ungdomar som köper egen narkotika första gången de provar. Nästan samtliga som använt narkotika blev bjudna första gången.
- En ljuspunkt är att debutåldern verkar ha ökat något. De flesta är 16-17 år då de provar narkotika första gången.

Snusandet ökar
Medan narkotikaanvändingen ökar minskar användandet av alkohol. I år uppger 12 procent att de inte dricker alkohol alls. 1999 var det 9 procent. Dessutom är ungdomarna äldre vid det första berusningstillfället än tidigare.
Även användningen av tobak har minskat sedan den förra undersökningen. Det är framför allt flickorna som står för minskningen.
- En tydlig tendens är dock att snusandet ökar, främst bland pojkarna.
Vad är det då som styr användningen av olika droger? Eva Köpman säger att det är ett samspel mellan olika faktorer, men generellt kan man säga att tillgänglighet och efterfrågan går hand i hand. Och statistiken talar ett tydligt språk. Ju fler som provar, desto fler blir beroende.
- Målsättningen måste vara att hålla nere tillgången. Polisens gatulangningsgrupp gör ett bra jobb.

Skolorna har nyckelroll
Hon pekar också på skolornas nyckelroll och säger att kunskapen hos skolans personal måste öka. Det gäller att veta vilka tecken man bör hålla utkik efter så att man tidigt fångar upp de individer som är i farozonen.
- Elevernas fritid kan inte skolan styra över, men skolan måste garantera en drogfri miljö. Ingen handel får förekomma i skolorna och man måste se till att ingen kommer narkotikapåverkad till skolan. På vilken annan arbetsplats skulle man acceptera något sådant?
Under höstterminen kommer Ungdomsteamet att besöka skolorna och informera om resultaten.
- Vi hoppas att det skapar ett tillfälle för lärarna att prata med ungdomarna om drogvanor, säger Eva Köpman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om