Narkossköterskor missnöjda med lönerna

Narkossköterskorna på anestesikliniken vid Akademiska sjukhuset är besvikna över sina löner. På tisdagen bjöd de in landstingsrådet Anna-Karin Klomp (kd) för att informera om jobbet och diskutera sjuksköterskornas löner.

Politiske sekreteraren Steven Crosson och landstingsrådet Anna-Karin Klomp (kd), tvåa respektive trea fr v, kan inte lova narkossköterskorna Gunnel Arvidsson Carlbring och Eva-Lena Annebäck höjda löner.

Politiske sekreteraren Steven Crosson och landstingsrådet Anna-Karin Klomp (kd), tvåa respektive trea fr v, kan inte lova narkossköterskorna Gunnel Arvidsson Carlbring och Eva-Lena Annebäck höjda löner.

Foto: Linus Höök

Uppsala2008-02-26 16:05
Birgitta Perälä är en av narkossköterskorna som protesterar mot lönesättningen. Efter 21 år som narkossköterska tjänar hon drygt 27 000 kronor i månaden.
- Jag tjänar 3 300 kronor mer i månaden än en nyutbildad specialistsjuksköterska. Det är dåligt betalt för erfarenhet, kompetens och ansvar. Löneutvecklingen är obefintlig, säger Birgitta Perälä.
Mariette Andersson har jobbat 30 år i vården, de senaste 13 åren som narkossköterska. Hon tjänar 26 300 kronor i månaden.
- Senast fick jag 200 kronor i löneförhöjning, undersköterskorna fick över 2 000 kronor, säger hon.

De gläds över undersköterskornas lönelyft, men är besvikna över att specialistsjuksköterskornas vidareutbildning med fyra års universitetsutbildning, kompetens och ansvar inte syns i lönekuvertet.
- Vi trivs med vårt jobb, men det finns ingen ekonomisk morot. Det leder till att flera hoppar av och tar jobb någon annanstans där det är bättre betalt, exempelvis i Norge, berättar Eva-Lena Annebäck.
Enligt Gunnel Arvidsson Carlbring har man vänt sig till klinikledningen, sjukhusledningen och facket.
-De förstår vår situation, men det händer ingenting, säger hon.
Enligt uppgift har flera sköterskor lämnat facket eftersom de anser sig inte få något stöd.
Landstingsrådet Anna Karin Klomp kan inte lova högre löner.
- Ni gör ett väldigt bra och viktigt jobb. Vi måste jobba mer med vår personalpolitik, det är tydligt, säger hon.

Agneta Wiberg, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala län, ger arbetsgivaren skulden för lönesättningen.
- Vi har sagt upp löneavtalet för våra medlemmar eftersom det för arbetsgivaren inte spelar någon roll vilken kompetens man har. Alla ska ha lika mycket. Redan i dag är det brist på specialistsjuksköterskor, hur ska sjukhuset klara personalförsörjningen i framtiden, undrar Agneta Wiberg.

Även om politikerna inte sätter lönerna anser hon att det är politikerna som trots allt kan ge arbetsgivaren förutsättningar för bra löner.
Eva Wikström är förhandlingschef vid landstinget. Hon kan inte säga något om lönerna i dagsläget eftersom hon är mitt inne i en löneöversynsförhandling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om