Näringslivskritik: Kommunen brister i effektivitet

Kommunen ger ett bra bemötande men måste bli mer effektiv och korta sina handläggningstider. Det anser företagen i Uppsala i en ny näringslivsbarometer.

Uppsala2006-08-26 00:00
Drygt 500 företag har fått svara på frågor om hur de uppfattat servicenivån vid kontakt med kommunen.
Frågorna har handlat om tillgänglighet, information, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet inom fyra kontor i Uppsala kommun.
Resultatet av undersökningen beräknas utifrån ett så kallat Nöjd kundindex, NKI. För Uppsala är det premiär men i Stockholm genomfördes en näringslivsbarometer såväl i fjol som i år. Jämfört med årets undersökning i Stockholm har Uppsala kommun fått ett sämre NKI-värde inom alla faktorer utom tillgängligheten.

Nöjd med resultatet
Faktorerna värderas i olika hög grad och därför har Uppsala ändå fått samma helhetsvärde som Stockholm. Eva Sterte, näringslivsdirektör Uppsala kommun, är därför nöjd med resultatet.
— Det intressanta är helhetsbedömningen och där är vi lika trots att vi ligger lägre på de enskilda värdena, säger Eva Sterte.
Inga-Kari Fryklund, regionchef på Svenskt Näringsliv, tycker inte att Stockholms siffror är någon bra måttstock på hur väl kommunens service fungerar.
— I våra undersökningar ligger Stockholm dåligt till och därför tycker jag inte man kan vara nöjd med att ligga på samma nivå, säger Inga-Kari Fryklund.
Däremot välkomnar hon själva undersökningen.
— Det är jättebra att den genomförs. Det visar att kommunen lyssnar på företagen och vill jobba med de här frågorna, säger Inga-Kari Fryklund.

Svårt hitta rätt person
I undersökningen har kompetensnivån och det bemötande företagen får vid kontakt med kommun fått bäst betyg. Däremot verkar företagen haft svårare att få tag i rätt person på telefon.
— En kommun är en oerhört stor organisation. Om det inte är tydligt vem man ska prata med så är det givetvis inte bra. Men när man väl kommer fram så får man ett bra bemötande av kompetenta handläggare, säger Eva Sterte.
Kommunen hoppas att ett nytt projekt, Uppsalas företagslots, ska hjälpa företag att hitta rätt person för sitt ärende.
— Det kan vara deras livs största projekt. Då är det viktigt att de får tag i rätt person. Företagslotsen ska fungera som en form av koordinator, säger Eva Sterte.

Bristande effektivitet
Effektiviteten är kommunens svarta får i undersökningen. Det är främst kostnaden för handläggande men även den tid som ärendet har tagit som får lägre omdömen av företagen. Stadsbyggnadskontorets hantering av bygglov drar ner betyget och kontoret har också fått det sämsta snittbetyget av de förvaltningar som bedöms i undersökningen.
I näringslivsbarometern rekommenderas Stadsbyggnadskontoret att prioritera tillgänglighet och effektivitet. "Särskilt angeläget är det att tillse att företagen ges möjlighet att komma i kontakt med rätt person (er) per telefon" står det i undersökningen.
UNT har sökt Anders Erixon, stadsbyggnadsdirektör Uppsala kommun, men han har inte gått att nå för en kommentar.
Utvärderingen av projektet med näringslivsbarometern är inte klar än men troligtvis ska en undersökning genomföras även nästa år.

FAKTA


Näringslivsbarometer 2006 i Uppsala kommun beräknat i NKI (Nöjd Kund Index). En jämförelse med resultatet för Stockholms stad inom parentes. Bedömningen av helheten är ett slags snittvärde men vissa faktorer har haft större betydelse än andra vid uträkningen.
Bedömning av helheten 65 (65)
Bemötande 70 (71)
Kompetens 70 (71)
Tillgänglighet 67 (66)
Information 66 (68)
Rättssäkerhet 66 (67)
Effektivitet 63 (64)

NKI per kontor och ärende inom kommunen
Brandförsvaret, brandtillsyn 75
Gatukontoret, markupplåtelse 67
Miljökontoret, serveringstillstånd 66
Miljökontoret, miljötillsyn 63
Stadsbyggnadskontoret, bygglov 57
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om