Näringslivet vill rädda utbildning

Reaktionerna har varit skarpa på beskedet att lägga ner flera gymnasieutbildningar. Nu säger Maskinentreprenörna att man vill samarbeta med kommunen för att rädda kvar utbildningen till maskinförare.

Foto: UNT arkiv

Uppsala2015-04-20 08:03

– I Upplands Bro har vi ett samarbete med kommunen där vi som underleverantör utan vinstintresse tagit över den praktiska delen i utbildningen. Vi ska nu försöka få tag på de ansvariga i Uppsala för att hitta ett samarbete här också, säger Hambe Mobärg, vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna.

Utbildningen han syftar på är inriktningen mot anläggningsmaskinförare som nu föreslås tas bort från bygg- och anläggningsprogrammet.

Hampe Mobärg säger att efterfrågan på maskinförare är rekordstor. Det pågår flera stora anläggningsprojekt i Mälardalen samtidigt som dagens maskinförare närmar sig pensionsåldern.

– Men det verkar vara ett segt släkte. Vi har aldrig haft så mycket pensionärer i hytterna som nu, säger Hampe Mobärg.

Att låta pensionärerna jobba kvar är naturligtvis inte en hållbar lösning. Och när utbildningen läggs ner blir reaktionerna starka.

– Man blir rent ut sagt förvånad och det är näst intill skrattretande. De som går utbildningen blir kvar i kommunen och betalar skatt, säger Hampe Mobärg.

Men utbildningen är dyr. Och när antalet sökande har sjunkit blir det svårt att få ekonomi i den. Enligt siffror från utbildningsförvaltningen är förlusten för maskinförarutbildningen 66 100 kronor per elev och år, eller totalt 1,78 miljoner kronor. En stor kostnad är investeringar i maskiner, vilket motsvarar 44 000 kronor per elev och år.

Caroline Andersson (S), utbildningsnämndens ordförande, säger att man kommer att diskutera de förslag som kommit in.

– Vi har fått många inspel från aktörer som berörs av de utbildningar som föreslås utgå ur programutbudet. Vi ska samlas och träffas i majoritetsgruppen och diskutera de förslagen.

Även om själva utbildningen går med förlust så kan det ju vara lönsamt för samhället att utbilda arbetskraft i bristyrken. Är det inte ditt ansvar som politiker att ta hänsyn till den helhetsbilden?

– Fullmäktige har gett mig en ram för gymnasieskolans ekonomiska utrymme. Det är svårt för utbildningsnämnden att ompröva det beslutet. Vi har flera inriktningar som inte bär sig och då är det mitt ansvar att säkra resurserna så att vi får en bra kvalitet i de utbildningar som blir kvar, säger Caroline Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om