Näringslivet värnar om praon
Nu tar Svenskt näringsliv initiativ för att inte yrkespraktiken i skolan ska försvinna. Brist på både praoplatser och intresse från företagen finns överallt. Men Frösåkersskolan i Östhammar lyckades i höstas vända trenden.
- Vi tycker att det är dags att sluta se problemen och börja göra något i stället, säger Anna-Lena Holmström, biträdande regionchef för Svenskt näringsliv i Uppland.
Bilderna av problemen för praoverksamheten är många. I Uppsala i höstas kunde vissa skolor bara erbjuda platser till en tredjedel av eleverna, och då oftast på restauranger eller kaféer. Resten av eleverna fick ordna prao själva. Knivsta saknar i vår omkring 30 praoplatser.
Det beskrivs som att skolan och företagen drivit ifrån varandra. Att ta emot praoelever tar tid för slimmade organisationer. Det är också svårare att hitta arbetsuppgifter till en 15-åring i moderna tjänsteföretags kontorsmiljöer.
- Systemet med prao har fungerat sämre och sämre eftersom det varit stelbent. Yrkesvägledare behöver ett nätverk och många kontakter med företag. Det får man inte i rummet på skolan, säger Anna-Lena Holmström.
Hon har föreslagit Uppsala kommun ett system med fadderföretag, cirka tio per skola, som kan ha kontinuerliga kontakter och bygga upp en relation.
- Systemet med prao några veckor per termin kan också behöva luckras upp. Vissa företag tar gärna emot elever året runt.
Men vad ger praoeleverna företagen, förutom besvär och kostnader?
- De kan engagera sig i skolan och komma med synpunkter på utbildningen. De får också kontakt med ungdomar som kan vara deras framtida sommarjobbare eller anställd, säger Anna-Lena Holmström.
Frösåkersskolan i Östhammar, den största högstadieskolan i kommunen, har tidigare haft samma bekymmer som alla andra. I höstas saknades också 48 praoplatser till åttondeklassarna som skulle praktisera. Margareth Hagberg, nyanställd studie- och yrkesvägledare, agerade.
- Något måste göras. Jag sammankallade alla föräldrar till ett stormöte i matsalen och förklarade läget.
Trots restriktionen att barn inte skulle gå prao med sina egna föräldrar fylldes platserna. Och nu till våren är läget plötsligt ett helt annat.
- Den första kullen som ska ut har alla fått praoplats. Till nästa omgång saknas 18 platser men jag är övertygad om att det kommer att lösa sig, säger Margareth Hagberg.
Hon har också lagt upp ett register med alla nya företag för att försäkra sig om yrkespraktik för skoleleverna även i fortsättningen.
Margareth Hagberg tror att en förklaring till problemen med prao kan vara kommunernas minskade satsningar på Syv, studie- och yrkesvägledare.
- Tjänsterna som finns att söka är få och ofta deltid. Jag har haft tur men många får flera skolor på sin lott och då blir det svårare att lära känna eleverna och hinna ha kontakt med företag, säger hon.
Förutom lanseringen av I Praktiken kommer Svenskt näringsliv under året att på nationell nivå arrangera ett antal fortbildningsdagar för lärare för att ytterligare underlätta och stärka samarbetet mellan skola och näringsliv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!