Nära vän skyddar efter infarkt
Att ha varit deprimerad före insjuknandet påverkar inte prognosen efter en hjärtinfarkt. Att ha någon nära förtrogen att anförtro sig åt och få stöd av kan däremot skydda mot en ny och i värsta fall dödlig infarkt.
Undersökningen omfattar nära 600 kvinnor och män som tagits in på sjukhus på grund av akut hjärtinfarkt. Några dagar efter insjuknandet besvarade de ett "depressionstest" med frågor om hur de mått veckorna före hjärtinfarkten. Patienterna fick också frågan om de hade någon nära förtrogen som de kunde få stöd av och dela sina mest personliga tankar med.
Svaren visade att omkring en fjärdedel haft klara tecken på depression före hjärtinfarkten och att ungefär var sjätte inte hade någon nära förtrogen.
Under året efter hjärtinfarkten dog 29 av de nära 600 patienterna i en ny hjärtinfarkt och ytterligare 118 hade nya akuta hjärtbesvär, som krävde sjukhusvård.
Men det var inte så, som forskarna från början antagit, att de som varit deprimerade före den första infarkten oftare än övriga patienter drabbades av — i värsta fall dödliga — återfall. Återfall förekom i lika utsträckning i båda grupperna.
Däremot var det nästan dubbelt så vanligt att patienter som saknade någon nära förtrogen insjuknade och ibland dog i återfall som att patienter som hade ett sådant nära stöd gjorde det.
Varför personer som inte har någon nära förtrogen löper ökad risk för återfall efter en hjärtinfarkt är oklart.
En av flera tänkbara förklaringar skulle enligt forskarna vid Manchester Royal Infirmary kunna vara att de har ett mer ohälsosamt beteende — till exempel röker och dricker mer — eftersom ingen nära förtrogen hjälpa till att hålla reda på dem.
Även om den nya studien inte kunde bekräfta forskarnas antagande att patienter som är deprimerade före en hjärtinfarkt har försämrad prognos betonar de att detta inte innebär att depression saknar betydelse vid hjärtinfarkt.
Att så många som en fjärdedel av patienterna var nedstämda före den akuta hjärtinfarkten talar enligt dem för att depression ökar risken för att insjukna i hjärtinfarkt. Och även om depression under tiden före en infarkt inte försämrar prognosen efter infarkten har flera andra studier visat att patienter som är deprimerade efter en hjärtinfarkt har försämrad prognos.
"Att förbättra det sociala stödet och behandlingen av depression kan därför få avsevärd betydelse både för att förebygga insjuknandet i hjärtinfarkt och för att förhindra återfall", skriver professor Francis Creed och hans kollegor vid Manchester Royal Infirmary.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!