Nära hälften i C-län för feta

Uppsala län beräknas 94 000 personer vara överviktiga. Det är nästan hälften av befolkningen. De överviktiga som behöver hjälp med förändrade matvanor är huvudsakligen hänvisade till primärvårdens fem dietister. Detta har gjort att kötiderna dit är långa och endast hälften av dem som remitteras till dietist får hjälp. Särskilt utsatta är barn och ungdomar.

Uppsala2004-04-03 00:00
Helt nyligen har en kartläggningen av resurserna för behandling av övervikt och fetma inom primärvården i Uppsala läns landsting avslutats. Den ingår som del i arbetet med att skriva Vårdprogram för behandling av fetma. Ansvarig för kartläggningen är Agneta Odén, som är en av länets fem primärvårdsdietister. I gruppen som arbetat med vårdprogrammet har även ingått personer som arbetar med vård av överviktiga på Akademiska sjukhuset, Samariterhemmet och Barnsjukhuset.
Hälften av männen i länet beräknas vara för tjocka. Antalet kvinnor som väger för mycket är något färre. Men samtidigt ökar övervikten hos kvinnor med stigande ålder.

Elever ökar i vikt
En ny skolundersökning visar att eleverna ökar i vikt och var fjärde pojke och var åttonde flicka är överviktig.
Agneta Odén menar att det optimala vore om det fanns en dietist på varje vårdcentral i länet. Det skulle innebära cirka 40 dietister i Uppsala län. I dagsläget finns två tjänster som primärvårdsdietister i Uppsala, och en i vardera Enköping, Tierp och Östhammar.
— Så mycket resurser som 40 tjänster kommer vi sannolikt aldrig att få. Men fler tjänster behövs. Då skulle vi kunna jobba mer med förebyggande insatser liksom finnas tillgängliga som stöd för andra personalgrupper Självklart behöver inte alla överviktiga gå till en dietist men många får i dag vänta alldeles för länge på hjälp, säger Agneta Odén.

Dyker aldrig upp
Åsa Andersson, primärvårdsdietist vid Gottsunda vårdcentral, menar att hälften av de patienter som remitteras av läkare till dietisterna aldrig dyker upp.
— Vi vet inte riktigt varför. Men vi är mycket svåra att nå och när de försökt några gånger kanske de tappar lusten. Det är inte alla människor som vill lämna sitt namn på telefonsvarare så att vi dietister ska kunna ringa upp. I dag får barn och vuxna ofta vänta upp till tre månader på en tid.
Utöver de fem dietisterna inom primärvården finns ett tiotal tjänster på Akademiska sjukhuset och Samariterhemmet. På Akademiska sjukhuset arbetar dietisterna med patienter som antingen är inlagda på sjuhuset eller går på någon av dess mottagningar. För att kunna få hjälp av dietisterna på Samariterhemmets metabolenhet måste man ha en mycket kraftig övervikt.
— Det allra viktigaste är att alla övervikta barn får komma till dietist. Det gäller att förebygga ytterligare övervikt. De överviktiga barnen har blivit betydligt fler under de senaste åren, säger hon.

Attitydförändring
Men utöver fler dietistresurser måste även betydligt fler inom vården engagera sig för att stoppa den lavinartade utvecklingen av övervikt.
Åsa Andersson och Agneta Odén menar att det behövs en attitydförändring till överviktiga människor.
— För att klara av att hjälpa alla som vill och behöver måste man inom landstinget göra upp en slags struktur för hur det ska gå till. Sedan måste kunskap spridas. Det gäller att tydliggöra hälsovårdens ansvar. I dag är mycket luddigt.
Kostråden känner de flesta till.
— Problemet är att omsätta dem i praktiken i sin egen personliga vardag. Som att äta minst tre planerade gånger om dagen, men många människor har inte tid till detta. Ytterligare basråd är att dricka vatten som måltidsdryck, se till att man äter grönsaker, rotfrukter, baljväxter till huvudmålen, att man äter i lugn och ro så att man hinner känna sig mätt och att röra sig varje dag, säger Agneta Odén.

Inga matvanor alls
En utsatt grupp anser Agneta Odén ungdomar vara.
- Många av de unga har inga måltidsvanor alls. De äter hela tiden, och är därför aldrig riktigt hungriga. Väldigt många unga människor är överviktiga i dag. Något måste göras åt det.
En ny analys av behovet av hälso- och sjukvård i Uppsala län visar att antalet överviktiga och feta under de kommande sex åren beräknas öka med drygt 6000 personer och vara fler än 100 000 personer 2010.

Överviktiga Uppsala län 2004
(i procent)
Övervikt Fetma
Män 50 10
Kvinnor 36 10
Pojkar 25 8
Flickor 13 5

(Siffrorna för män och kvinnor gäller personer mellan 18 och 79 år, och för pojkar och flickor elever i årskurs 7, 9 och årskurs 2 på gymnasiet.)

BMI, Body Mass Index, visar förhållandet mellan längd och vikt. Räkna ut BMI så här: En person väger 70 kilo och är 1,65 meter lång.
1) Multiplicera längden med längden (1,65x1,65=2,72)
2) Dividera vikten med summan (70/2,72=25,7)
BMI=26

BMI 18-24,9=normalvikt
BMI 25-29,9=övervikt
BMI 30- = fetma
Källa: Landstinget Uppsala län
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om