Nära 1000 elever per skolpsykolog

En skolpsykolog på Uppsalas grundskolor ansvarar i snitt för 1 000 elever. Det är dubbelt så många elever mot vad Sveriges psykologförbund rekommenderar. En majoritet av psykologerna uppger att de inte hinner med sitt uppdrag.

Lagarbete. Christer Jones är rektor på kommunala grundskolan von Bahrs med 740 elever. Skolan har skolpsykologen Åsa Arkvik (th) anställd på 75 procent. 
"Det är väldigt viktigt att vi har en rektor som är intresserad och tycker att det är viktigt med elevhälsan, säger Åsa Arkvik"

Lagarbete. Christer Jones är rektor på kommunala grundskolan von Bahrs med 740 elever. Skolan har skolpsykologen Åsa Arkvik (th) anställd på 75 procent. "Det är väldigt viktigt att vi har en rektor som är intresserad och tycker att det är viktigt med elevhälsan, säger Åsa Arkvik"

Foto: Martina Lindvall

Uppsala2017-09-06 07:03

Enligt skollagen måste alla elever ha tillgång till en skolpsykolog. På vilket sätt eller i vilken utsträckning står inte i lagboken, men Sveriges psykologförbund rekommenderar att en skolpsykolog som är anställd på heltid ska ansvara för max 500 elever. Vid Uppsalas grundskolor ansvarar en skolpsykolog för dubbelt så många elever – snittet ligger på 997 stycken. Det visar en kartläggning som UNT har gjort med hjälp av kommunens egen statistik.

– Jag vet att man från psykologförbundet sätter ett tal på max 500 elever, men ser man nationellt så ansvarar många skolpsykologer för det tredubbla. Uppsala ligger förhållandevis bra till, säger Christina Stenhammar, verksamhetschef för elevhälsan i Uppsala kommun.

Samtidigt poängterar hon att verksamheten inte är nöjd med det nuvarande läget.

– Det är klart att det är en resursfråga, det kommer vi inte ifrån och vi vet att det är viktigt att eleverna har tillgång till bra elevhälsa, säger hon.

I sin senaste årsrapport konstaterar Skolinspektionen att ett vanligt problem inom elevhälsan rent generellt, är att psykologen inte deltar aktivt i det förebyggande arbetet.

UNT har tagit del av elevhälsans interna kvalitetsarbete inom Uppsala kommun som visar att endast tio procent av skolpsykologerna hinner ägna en tredjedel eller mer av sin arbetstid åt hälsofrämjande och förebyggande insatser. 90 procent uppger alltså att den mesta arbetstiden går åt till att exempelvis göra utredningar.

Lotta Svensson, vice ordförande i psykologförbundet i Uppsala tycker att siffran gällande psykologernas arbetsfördelning är alarmerande.

– Vi ska jobba så att eleverna ska kunna nå skolans mål. Som skolpsykolog ska man så tidigt som möjligt in i klasser. Skolpsykologen kan jobba med handledning av lärare, och hjälpa till att bygga upp en struktur i organisationen för hur man bäst kan förmedla de insatser som behövs, säger hon och fortsätter.

– Barn med diagnoser far ofta särskilt illa och hjälps givetvis delvis med utredning, men den stora utmaningen är inkluderingsarbetet: Hur ska det fungera i klassen? Hur ska skolan förhålla sig till hemmasittare (elever som är frånvarande från skolan under längre tid reds. anm.) och som inte sällan har problem inom autismspektrat.

En skola där skolpsykologen uppger att hen hinner ägna den mesta av tiden åt förebyggande och hälsofrämjande arbete är von Bahrs.

– Vår skolpsykolog är anställd på 75 procent. För mig känns det självklart att skolpsykologen är med i det dagliga elevhälsoarbetet. Vi har ett komplett team med kurator, skolsköterska och specialpedagog som gör att vi hela tiden kan utgå från olika perspektiv, säger rektor Christer Jones.

En av de skolor som har ett stort antal elever på en relativt liten psykologtjänst är Vaksalaskolan vars psykolog är anställd på 20 procent.

– Den procent vi har räcker. Vi har en kurator som är här varje dag för där har vi sett ett ökat behov, säger Ingrid Ridde Gustafsson, t f rektor.

Psykologförbundet och Skolinspektionen lyfter fram vikten av att tvärprofessionella team och påpekar att en kurator inte kan ersätta en skolpsykolog. Hur ser du på det?

– Man måste se vad skolan har för behov och vi har bedömt att det här balanserar bra mot Vaksalaskolans behov, Ingrid Ridde Gustafsson.

Fotnot: Ingrid Ridde Gustafsson var vid skrivandet av artikeln tf rektor på Vaksalaskolan, men har nu slutat som det.

Ett återkommande bristområde

Enligt Skollagen måste varje skola ha en elevhälsa med tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator samt personal med specialpedagogisk kompetens.

Enligt Skolinspektionen är brister i elevernas tillgång till elevhälsa är bland de vanligast förekommande problemen.

Under 2016 bedömdes nästan tre av tio huvudmän för grund- eller gymnasieskola inte ha sett till att eleverna har tillgång till en elevhälsa som används förebyggande och hälsofrämjande.

Källa: Skolinspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!