Nära 100 personer blev tårtsjuka

Ytterligare ett 40-tal personer har insjuknat efter att ha ätit av smittade prinsesstårtor från GK-bageriet i Uppsala. Ingen av dem uppges vara allvarligt sjuk. Det innebär att nära 100 insjuknat. Omkring 200 prinsesstårtor har sålts av det aktuella bageriet.

Uppsala2006-11-10 02:40
På torsdagen uppgavs att minst 55 personer insjuknat efter att ha ätit av tårtorna.
Under fredagen har miljökontoret i Uppsala tagit emot ytterligare ett 40-tal anmälningar från personer som uppger att de blivit sjuka efter att ha ätit prinsesstårta från bageriet.
På fredagen kom beskedet att två personer som ätit prinsesstårta smittats av Calicivirus. Även en av de anställda vid bageriet bar på viruset.
Det var i måndags som miljökontoret fick kännedom om utbrottet. Efter en minnesstund i Katedralkaféet i Uppsala insjuknade 25 personer, däribland en 86-åring efter att ha ätit prinsesstårta från bageriet. 86-åringen avled senare.

Besked nästa vecka
Ett besked om åldringen dog av matförgitning väntas först i början av nästa vecka.
Sju barn som deltagit i ett barnkalas i Fyrishov blev också sjuka. Flera sjukdomsfall från olika arbetsplatser har också inrapporterats.
Under tisdagen genomförde miljökontoret en inspektion av bageriet. En av de anställda har fört Calicivirus vidare, från sina sjuka barn i hemmet till kunderna via prinsesstårtorna.
Bageriet har varit stängt ett par dagar. Lokalerna har sanerats och rutinerna stramats åt. GK-bageriet är åter igång med brödbak. Verksamheten med övriga bakverk startar tidigast på måndag.
Närmare 100 personer rapporterats hittills alltså ha insjuknat efter att ha ätit prinsesstårta.
Varför har inte miljökontoret informerat allmänheten tidigare?
- Vi övervägde att gå ut med information i måndags när vi fick kännedom om smittan. Men de allra flesta av deras kunder har redan fått information, därför kändes det inte nödvändigt, säger Anna Axelsson, chef för livsmedelstillsynen vid miljökontoret.
Enligt Anna Axelsson har miljökontoret också haft kontakt med smittskyddsenheten vid landstinget. Och där ansåg man inte att det fanns något skäl att informera allmänheten.
- Vi får utvärdera vad som hänt. Det är alltid en bedömningsfråga när vi ska informera allmänheten. I det här fallet var spridningen inte särskilt stor. När det handlar om en diffus spridning och flera smittkällor kan det vara aktuellt med en bredare information, säger Anna Axelsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om