När "vår" forskning blir världsnyheter

New York Times, Guardian och CNN - alla gillar de UNT:s forskningsnyhet. Åke Spross gläds.

National Geographic

National Geographic

Foto:

Uppsala2017-09-17 12:00

Det är på flera sätt tacksamt att vara forskningsreporter på UNT. Det råder aldrig någon brist på nyheter från Uppsalas båda universitet och i jobbet lär jag mig ofta saker som känns så viktiga att jag hoppas få komma ihåg dem livet ut. Dessutom är det kul att "lokala" vetenskapliga nyheter ofta också uppmärksammas av medier utan någon anknytning till Uppsala, inte sällan långt utanför Sveriges gränser.

I likhet med UNT har världens största engelskspråkiga tidning på nätet, Mail online, bara under de senaste veckorna rapporterat om 5,7 miljoner gamla fossila fotspår efter förmänniskor på Kreta, om att växelvis boende efter en separation verkar vara en bra lösning även för små barn och om att en dna-analys visar att skelettresterna i en berömd vikingakrigargrav på Birka i Mälaren kommer från en kvinna.

Framför allt nyheten om den kvinnliga vikingakrigaren har spridits och fortsätter att spridas i medier världen över. Till de mer kända av flera hundra medier som rapporterat om den hör New York Times, National Geographic, Guardian, Washington Post och CNN. Nyheten fick också stort genomslag i Sverige.

Däremot har få svenska medier uppmärksammat den kontroversiella upptäckten av de fossila fotspåren, som innebär att tidiga förmänniskor skulle ha funnits även utanför Afrika. Men utanför Sveriges gränser har den, efter en trög start, tagits upp av bland annat brittiska Independent, flera indiska nättidningar, tysk radio, vetenskapstidskrifterna Nature och Science och populärvetenskapliga New Scientist och Discover Magazine. Discover Magazine har dessutom flaggat för att "fotspåren" mot slutet av året förmodligen finns med på tidskriftens lista över "Most important discoveries of 2017".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om