De är stora barn, men inte riktigt tonåringar. Ibland kallas de tweenies efter engelskans in between, mitt emellan, och med det menar man åldern mellan åtta och tolv när de börjar anamma en del av tonåringarnas beteende men fortfarande är barn. Det är en förvirrande tid för föräldrarna - barnen vill göra tonårssaker och det är svårt att veta vad de egentligen är redo för. Ofta handlar det om att säga nej.
- Alla kittlas av det som är lite förbjudet, och det gäller även barn. De vill växa upp snabbare och då måste föräldrarna hålla tillbaka, säger barnpsykologen Jenny Klefbom.
Men det är inte alltid det lättaste, man vill att ens barn ska vara en i gänget, och det gör att många föräldrar som Jenny Klefbom mött snarare pushar sina barn att vara tidiga med sånt som egentligen hör tonåren till.
- Oron för att de inte ska få kompisar kan få föräldrarna att låta dem ta till vuxenattribut som de är för små för. Här gäller det att vara stark och känna sitt eget barn.
Barn, i synnerhet flickor, utsätts för mycket grupptryck i den åldern och kan vilja göra saker som föräldrar är osäkra på om de är mogna för - sminka sig och vara ute på kvällen med kompisar exempelvis. Att prata är lösningen på problemet, säger Jenny Klefbom.
- Diskutera vad exempelvis smink signalerar, att röda läppar och mörka ögon ger sexuella signaler. Känner du att ditt barn inte är redo för den diskussionen, så är hon inte heller redo för sminket.
Uttrycket tweenies är inte psykologernas, och Jenny Klefbom poängterar att tweenieskulturen är sprungen ur marknaden, som vill sälja smink och mode till en allt yngre publik.
- Barn i den åldern utsätts för en press som forcerar fram tonårsbeteenden. Det finns enorma marknadskrafter som står bakom det här grupptrycket, och som förälder är det viktigt att vara medveten om det.
Men det betyder inte att man måste säga tvärt nej till allt vad tonårskultur heter, så länge man håller det på en lagom nivå. Och har man uppfostrat ett barn som har en tydlig moralisk kompass och god självkänsla behöver det inte vara ett problem.
- Har ni diskuterat etiska frågor hemma, har du låtit barnet få uttrycka sig själv och är du som förälder bra på att stå upp för dig själv och genom det föregå med gott exempel, så är chansen god att ditt barn vet vem hon är och inte kommer falla för tweeniesgrupptrycket.