När sinnena smälter samman

Ser du siffror och bokstäver i bestämda färger? Händer det att du hör toner när du ser ljusspelet i ett lövverk, eller känner glasstavar mot händerna när du smakar på mint? Fenomenet, som kan tyckas påhittat, kallas synestesi och är mycket vanligare än vad forskarna tidigare trott.

Foto: Illustration: Maria Westholm

Uppsala2010-01-12 10:01
Det är lätt att ta för givet att alla människor uppfattar världen likadant. Rött ser ut på ett visst sätt för ögat, en ton klingar i örat och smaker presenterar sig på tungan och i gommen. Men troligtvis är skillnaderna mycket större vad de flesta tror. Det finns till exempel människor som inte bara hör med sitt hörselorgan, de känner också vissa ljud rent fysiskt på kroppen eller tycker att de smakar illa.
Denna sammankoppling av sinnen har fått namnet synestesi.
- Trots att synestesi upptäcktes för mer än 200 år sedan, är det fortfarande ett mysterium i väldigt många avseenden. Forskarna vet inte exakt hur det uppkommer, mer än att det måste handla om neurologiska korskopplingar av något slag, säger Alf Gabrielsson, professor i psykologi vid Uppsala universitet.

Han började intressera sig för fenomenet synestesi i och med att några av hans studenter berättade om sina extraordinära upplevelser av musik. I en pärm har han samlat akvarellmålningar och beskrivningar från synestetiker han kommit i kontakt med.
- Den här gjorde en kille som såg toner som färger, säger han och håller upp ett papper med stora prickar i olika färgskiftningar, och en skriven ton under.
- Vi testade honom flera gånger efter att han gjort målningen, för att se om hans upplevelse ändrade sig, men det visade sig att färgerna stämde varenda gång.

Variationerna av synestesier är många. Det vanligaste är att se egennamn, siffror och bokstäver i bestämda färger, men det finns exempel på personer som får tydliga förnimmelser av tryck mot huden av smaker. Mint kan till exempel upplevas som kalla glasstavar mot huden, och en "rund" smak gestalta sig som en sfär i handen.
För personer med synestesi är dessa upplevelser självklara. Men att berätta om upplevelserna för andra, som inte har dem, kan vålla en del höjda ögonbryn.
- Det finns de som tror att det hela är bluff och att de här människorna vill göra sig märkvärdiga. Därför kan synestetiker känna sig väldigt udda, tills de inser att de inte är ensamma om förmågan, säger Alf Gabrielsson.

Av just den anledningen
skrev psykologen Monica Vester en bok om fenomenet. När hon först stötte på personer med förmågan fanns inte synestesi beskrivet på svenska.
- Jag ville öka förståelsen för att människor är olika, och att synestesi skulle komma fram som ett reellt fenomen. Barn med synestesi kanske ser att fröken någon gång ritar en bokstav i "fel färg" och blir uppfattad som konstig när barnet säger något om det. Min förhoppning är att de som upplever detta kan få känna sig helt och fullt accepterade, säger hon.En av anledningarna till att synestesi är så okänt, tror Monica Vester, är att vi så sällan pratar om hur vi uppfattar tillvaron.
- Många märker inte ens av att de har synestesi förrän någon annan pratar om det. Men synestetikerna är fler än man tror.

Synestesi är delvis ärftligt, och enligt nya rön kan ungefär 1 på 200 personer antas ha någon form av synestesi, tio gånger fler än vad man trodde för bara några år sen. Det har också visat sig att synestesi inte är vanligare hos de som har någon sjukdom eller handikapp. Däremot är majoriteten av synestetikerna kvinnor, varför vet man inte riktigt.

Att synestetikerna "blivit så många fler" kan bero på att definitionerna ändrats. I dag är det till exempel inte många som anser att personen måste uppleva synestesin före fyra års ålder för att det ska vara "äkta". En del forskare tror till och med att alla människor egentligen uppfattar omgivningen synestetiskt, men att förmågan på något sätt är dold för medvetandet.

Och visst beskriver vi ibland klanger som "vassa" eller "mjuka", och förknippar ilska med färgen rött. Men för att kunna kalla sig synestetiker måste de specifika associationerna vara desamma för personen under i stort sett hela livet. Mellan olika personer kan dock upplevelserna skilja sig helt. För somliga är bokstaven A röd, för andra är den blå.
Synestetiker kan stöta på problem när färgade ting inte stämmer överens med deras inre färg av samma sak, eller när de påkopplade förnimmelserna helt tar överhanden.
- Men jag har stött på väldigt få som har upplevt problem med synestesi. För de flesta är det en tillgång, det verkar till exempel förstärka minnet och öka kreativiteten, säger Monica Vester.
FAKTA
Ordet synestesi kommer från grekiskans syn som betyder med- eller samtidig, och esthos som betyder sinnesförnimmelse.

Synestesi
- skiljer sig från hallucinationer, vanföreställningar och andra psykotiska fenomen (i hallucinationer varierar intrycken från gång till gång)
- är inte framkallad utifrån föreställningsförmåga, utan kommer ofrivilligt
- är inte framkallat av droger
- är klart och tydligt framträdande
- är ofrivilligt och framträder automatiskt
- är inte inlärt
Källa: Simon Baron Cohen/John E Harrisson, "Synaesthesia, classic and contemporary readings"

66 procent uppfattar färger av att se ord, bokstäver och siffror i tryck
20 procent ser färger på tidsenheter som veckodagar och månader
13 procent får färgförnimmelser från musik
11 procent ser färger av ljud
10 procent har färger på fonem (ljudkombinationer)
5 procent ser färger på människors personlighet.
4 procent ser färger från smaker samt smärta
3 procent har färg på dofter
Källa: Sean Day, "Semi-reflection of Types of Synaesthesia"
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om