– Länge vågade jag och min man inte flytta till Gottsunda, vi tackade först nej flera gånger när vi fick erbjudanden om lägenheter. Men nu när vi bor här trivs vi jättebra.
Kvinnan som sitter och tittar på när hennes barn leker på lekplatsen invid Stenhammars väg i Gottsunda tycker att stadsdelen har oförtjänt dåligt rykte. Bilbränder och annat stök märker hon inte av. Men en annan mamma på samma lekplats skakar på huvudet. Hon håller inte med, utan tycker att Gottsunda är ganska oroligt. Hon skulle inte våga sig ut om kvällarna.
Deras bägge ståndpunkter sammanfattar ganska bra uppfattningen av Gottsunda bland de Gottsundabor som UNT möter denna ljumma måndagseftermiddag då lugnet råder i stadsdelen. Några tycker att det inte är stökigare här än någon annanstans. Andra vågar sig inte ut kvällstid, och önskar fler poliser. En kvinna påpekar att det har blivit betydligt fler poliser här det senaste året och att hon därför känner större trygghet nu än tidigare.
Gemensamt för dem är att ingen vill vara med i tidningen med namn och bild. Förutom Johan Ahrne, som kommer gående längs en av tegellängorna. Han berättar att han precis pratat med sina föräldrar om den stämpel som Gottsunda har fått.
– Det som blir påtagligt är ju när bussen slutar gå för att några kastat sten och mina barn sitter fast i någon annan stadsdel och inte kan komma hem. Och i jobbet som lärare har jag märkt att yngre barn kan bli skrämda när det brunnit i bilar eller sophus.
Läs mer: Läget i Gottsunda ses som allvarligare
Att Gottsunda gått från att klassas som ett "utsatt område" till det allvarligare "särskilt utsatt område" av polisens Nationella operativa avdelning tycker inte Johan Ahrne är så förvånande.
– Det har ju varit en hel del konfrontationer mellan ungdomar och polis och brandkår, säger han och nämner särskilt händelsen i juli i fjol då räddningstjänsten inte kunde komma fram till en lägenhetsbrand på grund av stenkastning och lägenhetsinnehavaren avled.
– När samhällsfunktioner inte funkar är det ju illa.
Samtidigt trivs Johan Ahrne väldigt bra i Gottsunda, på grund av den vackra omgivande naturen och för att det finns en social gemenskap här. Många känner varandra sedan uppväxten, säger han.
Johan Ahrne tror att det behövs ännu mer organiserade aktiviteter för ungdomar i Gottsunda, inte minst med tanke på att många bor trångt och därför har mer behov av att vistas utanför bostaden.
– Och så behöver man lösa den höga arbetslösheten, fler behöver få jobb. Alla måste få känna att de behövs i vårt samhälle.