"När piloten larmar är det allvar"

Hur pass allvarligt är det när ett plan gör varningslarm inför landning på Arlanda flygplats? UNT har pratat med två insatta.

Foto:

Uppsala2015-01-16 20:00

På fredagsmorgonen, vid niotiden, inkom ett varningslarm till Arlanda flygplats. Det rörde sig om ett flygmätarfel på ett Boeing 737 som nyligen hade lyft från Arlanda. Felet innebar att fartmätarna ombord visade fel hastighet. Kaptenen valde då att vända planet och styrde tillbaka till flygplatsen. Bara någon vecka innan dess kom två ytterligare varningslarm från Arlanda. Den ena gången hade ett flygplan problem med bromssystemet, den andra gången gällde det ett motorproblem på ett plan med 194 personer ombord. Men vid båda tilfällena avlöpte landningen som den skulle, enligt uppgifter från räddninsgtjänst och polis.

Hur pass allvarligt är ett så kallat varningslarm?

– Det är alltid allvarligt. Piloten trycker inte på knapparna om det inte är nödvändigt och allvar, säger Darko Ali, ordinarie stationsbefäl vid gränspolisen Arlanda.

Så fort piloten trycker på varningslarmet och det nåt flygledaren i flygtornet på Arlanda, inleds en stor säkerhetsapparat med många olika aktörer inblandade, förklarar han. Poliser, räddningstjänst och representanter från Arlanda står stand-by.

– Från det att larmet klommer följer vi planet minutiöst. Flygledaren har kontakt minut för minut med piloten, säger Darko Ali.

Oftast när en pilot larmar rör det sig om tekniska problem på flygplanet, att ett instrument inte fungerar som det ska.

– Men det kan också röra sig om rökluft i kabinen eller att det finns stökiga passagerare ombord, säger Darko Ali.

Polisen står då redo på landningsbanan och tar hand om personerna som har stört och bråkat under flygresan.

– Vår uppgift är att undersöka om det är ett brott som ligger bakom varningslarmet, och det kan det ju vara om det är slagsmål ombord. Men oftast är det alltså tekniska problem som ligger bakom.

Arlanda har omkring 600-700 avgångar varje dag.

– Vi får cirka 25 varningslarm varje år, säger Susanne Rundström, kommunikatör på Swedavia.

Liksom polisen står flygledningen och räddningstjänsten redo när ett varningslarm noteras.

– Även sjukhusen i närområdet höjer sin beredskap när varningslarm går. Det är ordentliga säkerhetsrutiner som drar igång varje gång ett larm går, säger Susanne Rundström.

När ett plan som flaggat varningslarm landat, så undersöker flygledningen planet och gör en utredning. Varken Susanne Rundström på Swedavia eller Darko Ali på Arlandapolisen, har varit med om att ett varningslarm föregåtts av en allvarlig händelse.

– 99 gånger av 100 går det bra, säger Darko Ali.

Men Susanne Rundström minns ett tillfälle som drog uppmärksamhet.

– Ett flygplan hade hamnat med ett hjul utanför landningsbanan. Men det var ingen fara, men så fort det händer något med ett flygplan inblandat så blir det väldigt uppmärksammat, säger hon.

Jag skulle själv bli skakig som passagerare om jag fick reda på att ett plan gjort varningslarm.

– Det finns sjukvårdspersonal beredd vid landningen och även besättningen finns då för att ge stöd och svara på frågor från oroliga passagerare, säger Susanne Rundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om