Länge har det talats om att många av de ensamkommande flyktingbarnen skulle vara så kallade ankarbarn. Det vill säga barn, som i första hand ska ha skickats till Sverige för att möjliggöra att deras familjer också ska kunna komma hit. På så sätt har man kunnat misstänkliggöra de ensamkommandes motiv att söka trygghet i Sverige. Men nu har Ekot gjort vad som borde ha gjorts för länge sedan. De har tagit reda på fakta.
Enligt statistik från Migrationsverket har endast tio procent, av de ensamkommande barn som fick uppehållstillstånd mellan 2007 och 2010, återförenas med sina familjer via anhöriginvandring. Då har man även räknat in dem som fyllt 18 år och gift sig med någon från utlandet.
De ensamkommande flyktingbarnen skiljer sig inte från svenska barn. De har ett lika stort behov av sina föräldrar och syskon. Men cirka nio av tio av de ensamkommande får växa upp utan sin familj. Har de tur har de kanske någon annan släkting i Sverige. Men många av dem får lära sig att klara sig utan stöd och hjälp från nära anhöriga.
Förhoppningsvis har Ekot lyckats slå hål på myten om ankarbarnen. I den bästa av alla världar kan det här också medföra att fler kommuner tackar ja till att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Ett argument som används av kommuner då de talat med Migrationsverket har just baserats på myten att barnen endast kommer hit för att deras föräldrar ska kunna komma efter.
Men frågan är om Ekots rapportering kan förmå kommunerna att ändra sig. Misstänksamheten mot just denna grupp av asylsökande är märkligt utbredd, inte bara bland kommunpolitiker och kommunala tjänstemän utan i stora delar av samhället.
I samhällsdebatten har det tidigare exempelvis gjorts en poäng av att det i första hand inte handlar om barn utan om unga asylsökande. Visst, den som sett en utsatt femåring framför sig känner sig kanske vilseförd. Men termen ”barn” omfattar i dessa sammanhang dem som ännu inte fyllt 18 år. Den som tänker efter lite inser också att få små barn klarar en flykt på egen hand.
I år har 67 procent av de ensamkommande barnen beviljats uppehållstillstånd. Av dem kommer alltså uppskattningsvis 10 procent att återförenas med sina föräldrar eller syskon i Sverige. De övriga får nöja sig med att längta efter den familj de än gång lämnade efter sig.