När flera kärleksrelationer är bättre än en

I dag, på vårdagjämningen, startar vi en serie om kärlek. Första avsnittet handlar om hur det är att leva polyamoröst, det vill säga ha flera kärleksrelationer samtidigt.

Det var boken The ethical slut som öppnade upp Zrajm C Akfohgs ögon för polyamori, att ha flera kärleksrelationer samtidigt. Samtidigt känner han att den livsstilen är medfödd för hans del.

Det var boken The ethical slut som öppnade upp Zrajm C Akfohgs ögon för polyamori, att ha flera kärleksrelationer samtidigt. Samtidigt känner han att den livsstilen är medfödd för hans del.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2012-03-20 10:02

För att hålla reda på vem av sina partners han ska träffa använder Zrajm C Akfohg en kalender. Han är en av Uppsalaborna som valt att leva polyamoröst – alltså att ha flera kärleksrelationer samtidigt. Han uppmuntrar gärna sina partners att träffa andra.

När Zrajm C Akfohg för första gången trevande började prata med sin dåvarande flickvän om att de skulle ha ett öppet förhållande och träffa andra blev svaret ”No way – glöm det”. Efter en del diskuterande blev de tillsammans under förutsättning att de inte skulle träffa andra. Det var för sju år sedan och mycket har hänt efter det. Nu har Zrajm relationer med flera personer, eller sötnosar som han själv kallar det, och längtar inte tillbaka till sitt gamla liv för en sekund.

Zrajm bjuder på grönt te och passar på att äta under intervjun i sin lägenhet. Pasta med tomater står på menyn. Han har nyligen kommit hem från Göteborg där han hälsat på en av sina sötnosar och har inte hunnit äta. Han bor själv, i en etta full med Star Trek-prylar, men spenderar den mesta tiden hos andra.

På frågan om hur många han har någon slags kärleksrelation med just nu blir svaret svävande.
– Det beror på var man drar gränsen. Jag har några som är fast definierade och några som inte är det, säger han.

Med fast definierade menar han att de kommit överens om att de vill träffas regelbundet. Det kan vara flera gånger i veckan eller några gånger i månaden beroende på vad båda vill. Främst är det tjejer som han har förhållanden med och ett par av dem som han träffar nu bor i Uppsala.

Tidigare hade Zrajm C Akfohg förhållanden med bara en person i taget. Han blev mer och mer obekväm med det och kände att det skavde och gnagde, men kunde inte sätta fingret på varför. För ungefär fem år sedan började han att se sig om efter andra sätt att leva sitt liv på. Han läste en bok om polyamori, The ethical slut, och blev frälst.
– Men tankarna hade funnits där längre än så. Egentligen tänker jag på det som något medfött.

Efter sitt första misslyckade försök att övertyga sin dåvarande flickvän om att träffa öppna upp förhållandet försökte han med nästa flickvän. Det gick bättre och de började träffa andra.

Numera är det en viktig del av Zrajms identitet. Han är öppen med sitt livsval och engagerar sig för att sammanföra andra med liknande värderingar. Därför har han startat ett polyfika i Uppsala. Där träffas andra i öppna förhållanden för att diskutera och höra om andras erfarenheter.
– Det är kul med poly. Man får träffa en massa människor. Man behöver inte dra gränser för sitt umgänge. Det är helt okej att låta varje relation utvecklas till just det den blir, säger han.

Men att prata om svartsjuka är oundvikligt. Zrajm blir inte förvånad över det, han är van att få frågan om det går att ha flera förhållanden utan att bli svartsjuk.
– Det kan vara ett problem. Men det är inte större än så här, säger Zrajm och måttar en centimeter med fingrarna.

Han menar att många som lever i parrelationer ofta gör svartsjuka till ett större problem än det är. Och när han känner ett sting av svartsjuka försöker han uppmuntra det som orsakar känslan. Det kan vara att peppa någon som han har ett förhållande med att träffa någon annan.
– Genom att ställa mig bakom det blir det inte jobbigt på samma sätt. Det känns också bra att uppmuntra något som är positivt när man ser att folk mår bra av det, förklarar han.

När han kom ut för sin familj blev reaktionen positiv. Zrajm är uppvuxen med sin mamma, hennes flickvän och sin syster. Så han hade inga kärnfamiljsnormer att konfronteras med.
– Min mor sa mest att det verkade som på sjuttiotalet.

Men på olika arbetsplatser har det inte varit lika lätt. När han presenterade sig som polyamorös på ett företags hemsida tyckte chefen att det var olämpligt och Zrajm kände sig illa till mods men orkade inte bråka om det utan tog bort det.
– Det enda stället som jag inte hoppar in och säger ”Hej, jag är poly” på är på jobbet.

När Zrajm pratar forsar orden ut ur munnen och det märks att han noga tänkt igenom sina livsval på kärleksfronten. Han sitter på en kudde på golvet i sin lägenhet och beskriver engagerat fördelarna med att ha flera relationer och tycker att det är skönt att han inte behöver få allt han letar efter hos en och samma person.

Men han menar att han inte vill frälsa världen till att leva polyamoröst.
– Jag skulle vara rätt nöjd om alla kände till begreppet poly och att man ska känna efter om det är något för en själv. Även om man tackar nej så är det okej.

Även om Zrajm C Akfohg inte vill omvända någon vill han ändå ta chansen att berätta om hur det är att ha kärleksrelationer på ett annat sätt än vad många andra har. Och han verkar ha hittat ett sätt att leva som han själv trivs med.

PERSONLIGT

Zrajm C Akfohg
Ålder: 37 år.
Bor: I Kåbo i Uppsala.
Intressen: Driver en sajt om klingonska, ett konstgjort språk som talas i Star Trek-filmer, att programmera datorer och psykologi.
Pluggar: Neuropsykologi för skojs skull.
Favoritkafé: Cappuccino.
Förebild: Andra polyamorösa personer.
Grundare av: ”Polyfika i Uppsala”, vilket är fikaträffar den 20:e varje månad.
Boktips: The ethical slut av Dossie Easton och Janet W. Hardy.
Ser fram emot: En konsert med Rise Against i vår.
Om jag var statsminister: Skulle jag göra lagtexten könsneutral och avskaffa äktenskapet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om