– När det väl blir sommar har man inte tid att förbereda sig, säger Torbjörn Mattsson, vakthavande brandinspektör på Uppsala brandförsvar.
Vi befinner oss på brandstationen Viktoria i Uppsala. Snön ligger kvar på marken. Det är svårt att tänka sig en sommar med veckor utan nederbörd och gräs torrt som fnöske, när det knarrar under fötterna. Men trots det har förberedelserna inför brandsäsongen redan börjat.
– Vi vet att gräsbrandsäsongen kan börja så tidigt som mars eller april. Då blir det oftast inte så stora bränder som det kan bli i mitten av sommaren men det kan brinna tillräckligt mycket för att vi måste agera. Så vi vet att i mars bör vi vara på tårna, berättar Torbjörn Mattsson.
En viktig del av brandförsvarets förberedelser är utrustningen, speciellt anpassad för skogsbränder. Man utvecklar också mer effektiva arbetsmetoder.
Men det är inte bara för räddningstjänsten som det förebyggande arbetet börjar redan under vintern. Länsstyrelsen i Uppsala, som har en samordnande roll vid skogs- och markbränder som berör flera kommuner, har också påbörjat sitt arbete inför sommaren.
– Vi gör allt vi kan för att förbereda länet. Vi samlar alla aktörer i länet och går igenom vilka resurser alla har, vi utbyter uppgifter och går igenom hur arbetsgången ska vara, säger Jan Stangebye, försvarsdirektör på länsstyrelsen i Uppsala.
Deras arbete sker kontinuerligt under vinterhalvåret, förklarar Jan Stangebye. Så måste det vara för att länet ska vara redo när det gäller.
– I april ska vi vara beredda, säger han.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har också en samordnande roll.
– Vi har en dialog med länsstyrelsen och räddningstjänsten så att vi är effektiva när det blir en skogsbrand. Det gör vi just nu, säger Erik Flink, projektledare på enheten för nationella insatser och civilskydd på MSB.
En del av myndighetens arbete är också att stötta med resurser. Efter sommaren 2018 tog MSB ett krafttag på den fronten, berättar Torbjörn Mattson på Uppsala brandförsvar.
– 2018 var en sådan sommar då många regioner drabbades och då räckte inte de kommunala resurserna. Nu har de utökat resurserna för oss att använda, som vi inte skulle haft råd med lokalt eller regionalt, säger han.
Bränderna runt om i Sverige under sommaren 2018 har kallats de värsta i modern tid. Bara i Uppsala brandförsvars område var det ungefär 250 skogs- och markbränder. Normalt brukar det vara 50–60 på en sommar.
Sommaren 2018 var en av de varmaste någonsin i stora delar av landet, bland annat i Uppsala. Det är svårt att sia om exakt hur varm sommaren 2021 kommer att bli, men att den kommer bli varmare än normalt är att räkna med.
– Uppvärmningen i Sverige är dubbelt mot den globala. Även om vi inte kan säga med säkerhet att 2021 kommer bli ett av våra varmaste år kommer det vara varmare än vad det brukar vara, säger Gustav Strandberg, klimatforskare vid SMHI.
På brandstationen Viktoria tittar Torbjörn Mattsson mot övningstornet. Om det blir en sommar likt den 2018 kommer de klara av det, tror han.
– Sen kommer vi få jobba jättehårt. Men jag tror att vi har bättre förutsättningar i dag än vi hade 2018: att hantera en sådan situation som det var 2018. Jag tror och hoppas att vi tagit de steg i utvecklingen som vi borde ha gjort.