När barnen flyttar ut

Barn väntar längre med att flytta hemifrån i dag än tidigare och många föräldrar har sina tjugoplussare boende hemma. Men någon gång kommer de att skaffa egen lya och då förändras vardagen i ett nafs.

Foto: Jurek Holze/SvD/Scanpix

Uppsala2011-08-17 09:09

– Det kan vara svårt att inte känna sig behövd, man har ju ändå varit barnens trygghet i 20 år. Men bortom tomhetskänslan väntar befrielse och en frihetsbubbla. Dessutom är det en kick att se sina barn klara sig i livet, säger Lena Katarina Swanberg, mamma till fyra utflugna barn och författare till boken Det tomma boet – Om livet när barnen flyttar ut.

För Lena Katarina Swanberg var separationsångesten störst när hennes äldsta barn flyttade ut, när minstingen flyttade knappt tio år senare visste hon att de kommer tillbaka – man har inte förlorat dem för evigt bara för att de skaffar en egen lya. Oavsett när och hur det sker är det viktigt att släppa barnen när de flyttar och inte fortsätta ”föräldra” dem på avstånd, menar hon.
– Man måste krympa sig rejält! Och det var jättesvårt tyckte jag, mammamakten är väldigt stark och man vill gärna ingripa i barnens liv och se till att de är lyckliga och glada jämt. Men man får inte lägga sig i allt, barnen måste ju också få ha olyckliga perioder som alla andra, säger Lena Katarina Swanberg.

Många föräldrar har också svårt att inte hjälpa sina barn med konkreta saker - tvätta deras kläder, fylla deras kylskåp eller peta till några extra hundringar här och där. Det behöver inte vara något fel i det, självklart vill man hjälpa sina barn, men på sikt kan för mycket hjälp hindra dem från att bli vuxna på riktigt.
– Det är faktiskt en kick att se sina barn klara av allt som man tidigare kanske hjälpt dem med, det blir jag mer mallig över än något annat de gjort, säger Lena Katarina Swanberg.

Äktenskapsproblem är vanliga i familjer med nyutflyttade barn – när barnen är borta inser föräldrarna att det var föräldraskapet de hade gemensamt, förhållandet har reducerats till det för länge sen.
– Ett barn är ju ett kitt för förhållandet, och medan man har hemmaboende barn är föräldrarna som arbetshästar som hämtar, lämnar, städar och lagar mat för jämnan. Sen står man helt plötsligt där med ett stort hus, tomma garderober och rum utan möbler. Då gäller det att försöka hitta tillbaka till varandra och alla gör inte det, säger Lena Katarina Swanberg.

Har man under de senaste 20 åren inte underhållit sin vänkrets, ätit romantiska middagar eller tagit en och annan parweekendresa till London blir situationen svårare – det var alltför länge sedan man var ett par. Men finns det en gnista kvar kan det barnfria livet bli en nytändning.
– Helt plötsligt har man mer tid och pengar till att resa och njuta av varandra!

Tips

Så klarar du utflytten

  • Var med i planeringen av flytten, men håll dig på behörigt avstånd. Det blir ett bra sätt att se hur mycket ditt barn klarar av att fixa själv.
  • Bestäm på förhand hur det fortsatta ”föräldrandet” ska se ut, ska du hjälpa till med tvätt och mathandling, ska ditt barn fortsätta ha nyckel till ert hem?
  • Ta ett steg tillbaka och fundera över ditt beteende – daltar du med dina vuxna barn? Tänk på att dina vuxna barn är som andra unga vuxna runt omkring dig, skulle du hjälpa en ung kollega på jobbet lika mycket?
  • Livet utan hemmaboende barn är rikare, bokstavligen. Barn kostar mycket och har du haft ett stort hus kan du nu sälja och flytta till något mindre.
  • Kom ihåg att de kommer tillbaka! Dels på jular och middagar, men många barn flyttar också tillbaka i perioder längre fram.

Tjejer flyttar först

  • Unga kvinnor flyttar när de är 20,5 år i snitt, unga män flyttar när de är 21,5 år gamla.
  • Familjeförhållanden påverkar när unga flyttar. De som växt upp med båda sina föräldrar flyttar hemifrån senare, tidigast flyttar de som bott endast med sin mamma. Det finns också skillnader i antalet syskon, de utan syskon bor hemma längre.
  • Ungdomar på landsbygden och i mindre orter flyttar hemifrån tidigare än de från storstäder och förorter.

Källa: SCB

Flytta hemifrån-hjälp på nätet

www.morsanofarsan.se
Nyttiga tips om allt från ekonomi till försäkringar och hur man byter proppar.

www.ungkonsument.se
På Konsumentverkets sajt finns information om hur man lägger upp en budget.

www.flyttaguiden.se
Allmänna flyttips.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!