Nappar det i Fyrisån?

Under onsdagen fiskar Upplandsstiftelsen i Fyrisån, men det är inget vanligt metande som pågår. Varje år genomförs nämligen en inventering av fiskbeståndet i ån.

Brant klättring ner i ån.

Brant klättring ner i ån.

Foto: Joanna Korbutiak

Uppsala2015-08-26 12:00

Videon är inte längre tillgänglig

Kommunen har under de senaste åren anlagt ett antal fisktrappor i ån i syfte att öka antalet fiskar och de senaste åren har en positiv trend gått att utläsa, antalet individer och arter i Uppsalas pulsåder ökar.

Den första etappen genomfördes i omlöpet i Rosénparken, men resultatet blev magert.

– Vi fick mört, abborre och id, berättar Filippa Ek som läser till marinbiologi och just nu gör praktik hos Upplandsstiftelsen.

Teamet flyttade sedan över till Kvarnfallet och där hoppades Filippa Ek att de skulle få fatt på en ål.

Är inte de utrotningshotade?

– Jo, men vi släpper ju ut dem direkt.

Det är en skonsam fiskemetod som används vid räkningen, här syns varken metspön eller vassa krokar, utan fisken fångas med hjälp av el. En lång stör skickar ut elstötar som förlamar fisken i stunden, då fångas den upp av en hov och läggs i en hink för mätning.

Vid provfiskningarna brukar de få mellan 5-10 olika arter och upp till 150 individer. Fiskarna som finns i ån är bland annat gärs, stensimpa, lake, ål, mört, id, asp och abborre.

LÄS MER: Fullt av fisk i Fyrisån på 1800-talet

Anders Larsson är projektledare för aspprojektet och han tycker att det är glädjande att fisken återigen hittat upp i Fyrisån.

– Det är roligt att fisktrapporna fungerar. Nu har det varit en kall sommar, så idag får vi nog lite sämre resultat än tidigare år. Men trenden är positiv. Det är inte bara liv runt Fyrisån längre, utan även i den.

Han säger att kunskapen kring fiskarnas vandring är låg.

– Vi kan väldigt lite om våra fiskar. Det här projektet är ett steg för att lära oss mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!