Många minns barndomens skolbespisning som en sliten och bullrig miljö där uttråkade mattanter slevade upp halvfabrikat till skeptiska ungar som sade "blä!". Nannaskolan i Uppsala vill skapa något som närmast kan beskrivas som raka motsatsen till det.
I dag, onsdag invigs nämligen Bistro Nanna, en ny restaurang där eleverna själva har fått vara med och påverka såväl inredningen som maten. Nya kökschefen har bland annat förberett sig genom att rulla 800 vårrullar för hand, en av de maträtter som eleverna önskade sig till invigningen.
– Vi kockar har en yrkesstolthet och det är klart att det roligare att få laga mat från grunden än att bara värma upp den, säger Channon Purithasma som bland annat ett förflutet som mångårig produktionschef på catering- och restaurangbolaget Cajsas kök i Uppsala.
Nu tar hon över ett fullt utrustat skolkök som till stora delar har stått oanvänt i fem år. Det är skolans rektor, Henrik Ljungblom som ligger bakom rekryteringen av Purithasma.
– Hon är den bästa vi kunde få. En duktig kock som hon kan trolla fram bra mat utan att det behöver kosta mer. Jag är övertygad om att den gamla bespisningens tid är över. Att låta ett komplett skolkök som vårt stå oanvänt känns också helt fel, säger han.
Vid sin sida i köket har Channon Purithasma bland annat kocken Dilip Ström som tidigare har arbetat på ABB:s och Marabous personalrestauranger, men också på en förskola där man bara värmde upp maten.
- Jag serverade mat till barn men fick inte ens använda stekbordet till att laga pannkakor på. Det kändes tråkigt att ställa fram mat som jag själv inte stod bakom. Samtidigt gillar jag att servera barn eftersom de är så ärliga. När de inte gillar något så säger de det och när de gillar något så vill de bara äta det resten av veckan, skrattar han.
När Nannaskolans elever besöker lunchmatsalen i dag kommer de inte bara att mötas av ballonger och en invigningsceremoni utan också av en helt nyrenoverad lokal med elevernas egna bilder på väggarna och omsorgsfullt utvalda färger och textilier. Enligt rektorn själv är den fysiska skolmiljön nämligen betydelsefull för den psykiska.
– Ju sämre hållna lokalerna är desto större är risken för vandalisering. Elever som förstör gör det inte därför att de är psykopater utan därför att de vantrivs, säger Henrik Ljungblom.
Malin Holfve är kostekonom på Uppsala kommun. Hon bekräftar att halvfabrikaten är på väg bort från skolköken.
– Vindarna blåser åt det hållet. Vi lagar 80 procent av maten från grunden nu, även om vi i ibland transporterar den korta sträckor till närbelägna skolor.