Först försvann rutschkanan, sedan rök klätterställningen. Nu finns inte mycket kvar av lekplatsen på Rackarberget, menar Karolin Lundström, boende i området.
– Min uppfattning är att de tar bort utan att sätta dit något nytt, säger hon.
Karolin Lundström har två barn som ofta leker på den lekplats fastighetsägaren kraftigt krympt genom att ta bort en stor klätterställning. Att klätterställningen tagits bort drabbar inte bara de boende i fastigheterna, menar hon, utan också barnen från de två förskolor som finns på Rackarberget.
– Lekplatsen ligger optimalt i ett grönområde utan trafik, säger hon.
För att få till stånd en upprustning av lekplatsen startade Karolin Lundström en namninsamling som nu skickats till bostadsbolagen Dombron och Uppsalahem. Rigder Nylund, Dombrons chef för Studentstaden, berättar att klätterställningen underkändes i vårens lekplatsbesiktning.
– Då måste vi ta bort den, annars blir det vårt ansvar om det skulle inträffa en olycka, säger han.
Enligt Rigder Nylund har Dombron ännu inte fattat beslut om de ska rusta upp lekplatsen. När de fattar beslutet kommer de framför allt att ta hänsyn till hur stor nytta den är för hyresgästerna. I studentområdet Rackarberget är det inte självklart att det finns många barnfamiljer, menar han. Men den uppfattningen har namninsamlingen fått honom att omvärdera.
– Vi inser att det finns ett underlag, säger han.
UNT har tidigare rapporterat om att den vanligaste orsaken till olyckor på lekplatser är slitna lekställningar och att många lekplatser inte uppfyller tillräcklig standard. Enligt Ali Moulavi, ordförande i Fritids- och naturvårdsnämnden, har mer resurser satsats på lekplatser och kvaliteten förbättrats. Bengt Trolle, lekplatskontrollant på Uppsala kommun har i år besiktigat alla kommunens lekplatser, men även några privata. Han menar att de privata lekplatserna ofta är i sämre skick.
– Det är inte många bostadsrättsföreningar som har kunskap. Man vet inte om att man har en farlig lekplats, säger han.
Förutom hur skicket på lekplatserna är tittar Bengt Trolle bland annat på hur underlaget ser ut i förhållande till höjden på lekställningarna. Flera av de privata lekplatser han besökt är utformade på ett sätt som gör att man förstår att de inte har besiktigats tidigare, berättar han. Enligt plan- och bygglagen ska fastighetsägare sköta en lekplats så att risken för olyckor begränsas, men ägaren har ingen skyldighet att utföra besiktningar.