Kritiken: Tvingas använda kommunens kommunikatörer

Nämnderna får betala – men kan inte påverka. Så beskriver kulturpolitikern Bertil Norbelie situationen vad gäller kommunens kommunikatörer. "Vi borde ha möjlighet att påverka hur stor informationsinsatsen ska vara."

Bertil Norbelie (M) vill att nämnderna ska få mer kontroll över sina kommunikationsinsatser.

Bertil Norbelie (M) vill att nämnderna ska få mer kontroll över sina kommunikationsinsatser.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2021-09-27 05:00

Miljontals kronor läggs på Uppsala kommuns kommunikationsstab som består av 86 medarbetare, 92 om chefer inkluderas. Detta har kritiserats av Jonas Petersson (C) och nu stämmer kulturnämndens ledamot Bertil Norbelie (M) in i kritiken.

– Vi får betala för kommunikatörernas arbete utan att vi kan påverka det från nämndernas sida. Om det vore så att varje nämnd beslutade om sina egna kommunikationsinsatser skulle vi sannolikt begränsa mer, säger han.

Norbelie anser att det behövs kommunikatörer, men inte till den kostnad som finns i dag. Han menar att framför allt kulturinsatser till stor del talar för sig själva.

– På nämndnivå borde vi ha möjlighet att påverka hur stor informationsinsatsen ska vara från respektive nämnd.

undefined
Bertil Norbelie (M) vill att nämnderna ska få mer kontroll över sina kommunikationsinsatser.

Varje nämnd har en förvaltning med anställda medarbetare. Kommunikationsstabens arbete baseras på förvaltningarnas upplevda behov av kommunikationsstöd, har Erik Pelling (S) tidigare berättat för UNT. Budgeten för kommunikationsstaben är tudelad där en del är centraliserad i kommunen och en del utgår från förvaltningarna.

– Vi har centraliserat ett antal stödfunktioner som innebär att det direkta inflytandet flyttas från nämnderna. Men det finns också fördelar, tanken är att det ska bli bättre och billigare, säger Pelling.

Bertil Norbelie uppger att nämnden i delårsbokslutet i april 2021 lade 8,3 miljoner kronor på gemensamma kostnader, den budgetpost där kommunikatörernas insatser ingår. 

– Det är ett belopp som vi inte kan påverka, det beslutas centralt.

undefined
Erik Pelling (S) menar att centraliseringen av kommunikationsstaben har varit bra, men att det finns arbete kvar att göra.

Erik Pelling är medveten om missnöjet som finns och säger att nämndernas inflytande över och insyn i kommunikationsinsatserna nu ska undersökas i den översyn som ska göras. Han menar att centraliseringen av kommunikationsstaben varit positiv, men att det behövs ett effektivare arbete från staben och en ökad förståelse från nämnderna om att det är ambitionen som avgör kostnaden.

– Vi jobbar för att det ska fungera så att nämnderna ska få fördelarna men också få känna att de har makten över sina resurser. 

Norbelie säger att han i kulturnämnden har protesterat mot nämndernas brist på insyn, och fått medhåll. 

– Det är inte rimligt att Uppsala kommun har fler kommunikatörer än det finns journalister på UNT. 

UNT har sökt kommunikationsavdelningen, men de hänvisar till Erik Pelling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!