Den som får avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd kan överklaga beslutet till någon av migrationsdomstolarna. Fallen kan avgöras av en ensam domare, men i de allra flesta fall avgörs de av en domare och tre nämndemän. Och det är alltså sammansättningen av de här nämndemännen som kan påverka beslutet, enligt studien.
Nämndemännen i en domstol avspeglar den politiska fördelningen i landstinget. Nämndemännen delas sedan in i grupper av tre där en jämn fördelning med avseende på kön, ålder och partitillhörighet eftersträvas. De flesta grupper består av en nämndeman utsedd av Socialdemokraterna, en utsedd av Moderaterna och en tredje från ett annat parti.
Det här systemet har varit i bruk sedan 2006 och har inte tidigare utvärderats. Studien från Nationalekonomiska institutionen vid Uppsala universitet har undersökt samtliga domar från migrationsdomstolarna i Malmö, Stockholm och Göteborg mellan åren 2011-2013.
Enligt studien ligger bifallsfrekvensen, det vill säga givna uppehållstillstånd, på 13 procent. Jämfört med när gruppen endast bestod av nämndemän utsedda av Socialdemokraterna och Moderaterna så var sannolikheten att få bifall 1,6-3,1 procentenheter högre när nämndemän utsedda av Miljöpartiet, Vänsterpartiet eller Kristdemokraterna deltog. När en nämndeman utsedd av Sverigedemokraterna deltog var sannolikheten att få bifall däremot 2,3 procentenheter lägre.
- Det här visar att det finns en slumpmässig faktor i besluten som den asylsökande inte kan påverka. En asylsökande som har tur, och exempelvis får en nämndeman från Miljöpartiet, kommer ha drygt 4 procentenheter högre sannolikhet att få asyl än någon som har otur och får en nämndeman från Sverigedemokraterna. Det är problematiskt för rättssäkerheten, säger Linna Martén, som ansvarat för studien i ett pressmeddelande.
De allra flesta beslut är enhälliga, men i tio procent av fallen är minst en person av motsatt uppfattning. Det finns tydliga skillnader gällande vilka partiers nämndemän som går emot vilket typ av beslut. Sverigedemokraterna och Moderaternas nämndemän var oftast skiljaktiga i de fall där rätten ville ge bifall, medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet oftare ville ge bifall när rätten yrkade avslag.
Skillnaderna är statistiskt säkerställda.