Nu ligger bollen hos kommunstyrelsen som får bråda dagar att bereda frågan för att den redan i juni ska kunnas tas upp i kommunfullmäktige.
- Skulle vi tacka nej till det här kommer det att ta lång tid att komma tillbaka till ett annat förslag, säger Lars-Gunnar Karlsson (M), ordförande i fastighetsnämnden, som tror att möjligheten att det blir ett ja även i fullmäktige är god.
- Jag har svårt att se att man inte tar den här chansen, säger han.
Den rödgröna oppositionen i fastighetsnämnden ville dock att förslaget lämnades vidare till kommunstyrelsen för ytterligare behandling utan eget ställningstagande.
Det samarbetsavtal mellan arenabolaget och kommunen som godkändes bygger på att arenabolaget ingår bindande avtal med intressenter från näringslivet till en summa av 500 miljoner kronor, vilket ännu inte är fallet. Detta kommer dels att ske genom upptagande av lån, dels genom utfärdande av aktier. Senast 31 december 2011 ska detta vara klart. Först när så sker skjuter kommunen in ett villkorat särskilt tillskott på 150 miljoner kronor för arenans uppförande. Pengar som är tänkt att betalas tillbaka till kommunen när det blir möjlighet till detta. Senast 15 år efter uppförandet.
Därtill kommer kommunen att hyra in sig i arenan för ett värde av 15 miljoner kronor per år i 25 år.
- Det är viktigt att säga att näringslivet måste skaka fram sina pengar först innan kommunen går in med sina, säger fastighetsdirektören Sven-Gunnar Dahlquist.
Men då handlar det om hela beloppet. 15 miljoner ska i ett uppstartsskede betalas ut som förskott för projekteringskostnader och annat.
Givetvis finns risken att kommunen gör en förlust genom sitt engagemang i arenan, men Lars-Gunnar Karlsson menar att det är en liten risk jämfört med vad som skulle ha varit fallet om det varit en helt kommunägd arena.
- Hade vi gjort något eget hade vi stått för alla risker själva, säger han.
Arenabolaget har tecknat 30-talet avsiktsförklaringar med olika aktörer om att placera evenemang i arenan. Dessutom har avsiktsförklaringar om 25 av planerade 40 loger i arenan på 250 000 kronor styck per år i fem år tecknats.
Förutom fastighetsnämnden gav även fritids- och naturvårdsnämnden tidigare på dagen positiva besked för en ny hockeyarena, men endast just det.
- Vi välkomnar hockeyarenan, säger Ali Moulavi (M).
- En enig fritidsnämnd sade sig positiv till en ny hockeyarena i Uppsala, men vi har inte fått ett tillräckligt bra underlag för att ta ställning till den här arenan. Vad får det här för konsekvenser för andra idrottsarenor i stan och vad får det för konsekvenser för Uppsala konsert och kongress? frågar sig Erik Pelling (S).
Intäktskalkylen som är gjord för arenan beräknas på 127 evenemangsdagar per år.
Enligt projektplanen kommer idrotten stå för 50 procent av tidsfördelningen i arenan, men endast tolv procent av intäkterna. Den stora delen (65 procent) av intäkterna ska komma från nöjesevenemang.
Blir det ett ja i kommunfullmäktige kan arenan stå klar tidigast i mitten av 2013. För det krävs att spaden sätts i jorden senast i slutet av 2011.