Nålmärkt för evigt
Kolla att lokal och instrument är rena och hygieniska innan du låter någon sätta nålen i dig. Och framför allt: tänk efter före - en tatuering hänger med dig resten av livet.
Foto: Per Lundström
Det finns inte mycket statistik om hur många som egentligen drabbas av detta vid tatueringar, då det är svårt att ens mäta hur många som egentligen tatuerar sig, eftersom mycket sker utomlands. Men Irene Andersson, som är expert inom området på socialstyrelsen, tror inte att det är särskilt vanligt ändå.
- Nej, det är inte alls så vanligt att vi får in några klagomål här, säger Irene Andersson. Har man inga hälsoproblem och går till en seriös tatuerare som använder ren utrustning bör man klara sig fint.
Är man allergiker däremot, bör man tänka sig för en extra gång och först uppsöka en hudläkare.
- Det går att vara allergisk mot metallen som finns i färgen när man tatuerar sig. Det kan leda till ganska otrevliga saker, till exempel blyförgiftning. Får man en allergisk reaktion efter att man tatuerat sig kan man till och med vara tvungen att ta bort den, säger Irene Andersson.
Men den största risken med att tatuera sig är ändå att ångra sig efteråt säger hon.
Det går att ta bort en tatuering, men det är en lång, jobbig och dyr process. Den går inte heller att ta bort en tatuering helt och hållet, utan den kan bara ta skepnad av ett fult ärr i stället.
Att göra en snabb och spontan tatuering är som att plocka upp första person man ser på gatan och gifta sig med den - jobbiga konsekvenser kan vara att vänta. Det gäller att tänka på att den faktiskt kommer att hänga efter dig resten av ditt liv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!