Nakenbilderna på Anna spreds till Tyskland

Uppsalabon fick nakenbilder på sig själv spridda på nätet, något som bara i enstaka fall leder till rättsliga påföljder i Sverige. "Det är som att tjejer får skylla sig själva", säger hon.

För den som utsatts för kränkningar på nätet är det rättsliga skyddet svagt. Ofta går den som spritt nakenbilder eller "hämndporr" på nätet ostraffad. Kvinnan på bilden har ingenting med artikeln att göra.

För den som utsatts för kränkningar på nätet är det rättsliga skyddet svagt. Ofta går den som spritt nakenbilder eller "hämndporr" på nätet ostraffad. Kvinnan på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Foto: Jeppe Gustafsson

Uppsala2017-08-26 07:01

Några dagar innan midsommar förra året vaknade Uppsalabon Anna, 24, upp till en meddelandeförfrågan på Facebook. En okänd man med tyskt klingande namn ville komma i kontakt med henne. ”Jag har bilder på dig” löd meddelandet på engelska. ”Vilken sorts bilder?”. ”Nakenbilder”.

– Det var en chock. Jag kunde inte hålla illamåendet inne, berättar Anna, som egentligen heter något annat.

Det skulle visa sig att hennes före detta pojkvän från tonåren delat nakenbilderna med den tyske mannen via en sajt på nätet. När tysken sedan ville ha fler bilder, berättade expojkvännen vem hon var och hur hon kunde nås.

– När jag konfronterade mitt ex, nekade han först, men var till slut tvungen att erkänna. Han hade delat bilderna på en minderårig mig för att få bilder i utbyte från tysken, säger hon.

Anna försökte glömma vad som hänt, men när hon ett år senare fortfarande mådde dåligt, gjorde hon en polisanmälan. Ett par veckor senare fick hon veta att hon fått avslag på sin anmälan för att polisen inte kunde se att hon blivit utsatt för något brott.

På Uppsalapolisen kan man av sekretesskäl inte diskutera enskilda fall, men säger att generellt görs en bedömning av hur många som tagit del av materialet.

– Oftast så tittar man på spridningen, har det exempelvis delats med flera tusen på nätet så kan det bli något. Men bedömningen är ganska svävande när det gäller ärekränkningsbrott, det är inte lika självklart som när det gäller en stöld där något har tagits som har ett tydligt värde, säger Håkan Wessblad Andersson, inspektör vid Uppsalapolisen.

Amanda Redin, verksamhetschef vid Institutet för juridik och internet ställer sig frågande till polisens bedömning.

– Det man tittar främst på när det gäller förtalsbrott är hur spridningen påverkat omgivningens syn på den drabbade, säger hon och fortsätter:

– Det finns väldigt dåligt skydd i svensk lag för någon som utsatts för den här typen av brott. Straffrätten som den ser ut idag är otillräcklig för att täcka de kränkningar som skett i samband med nya möjligheter att dela material på nätet. Det är väldigt ovanligt att någon döms, oftast läggs ärenden ned redan under förundersökningen.

Enligt Amanda Redin står hoppet till ett förslag om en lagändring där en särskild brottsrubricering, ”olaga integritetsintrång”, ska kriminalisera hämndporr och annan spridning av nakenbilder.

Men för Uppsalabon Anna är det viktigaste inte att hennes före detta pojkvän ska straffas eller att hon ska få skadestånd. Hon hoppas istället på att hennes historia ska få folk att tänka om.

– Jag är besviken på rättssystemet, men också på de reaktioner jag fått från bekanta. Många har sagt ”Åh stackars din pojkvän”, som om att det skulle vara synd om den kille jag är tillsammans med nu för att hans flickvän besudlats. Det säger något om synen på det här – ungefär som ”tjejer, skyll er själva”, säger hon.

Oklart hur hämndporr ska dömas

"Hämndporr" är en inofficiell benämning på en typ av ärekränkning, då någon spridit nakenbilder utan den avbildades medgivande, oftast i hämndsyfte.

I de fall som går till domstol, blir brottsrubriceringen oftast förtal, men för en fällande förtalsdom måste det gå att bevisa att den åtalade lämnat uppgifter som är ämnade att utsätta målsägande för missaktning. Det kan exempelvis vara att sprida uppgifter om att en person är brottslig eller på annat vis klandervärd. Det gör rättsläget osäkert för den som utsatts för hämndporr eller spridda nakenbilder, då det inte är självklart att den typen av material leder till missaktning.

2014 tillsatte regeringen en utredning för att se över lagen gällande brott som begås på nätet. Resultatet var att utredare Gudrun Antemar i februari 2016 bland annat presenterade förslag på en ny brottsrubricering, "olaga integritetsintrång", för en tydligare lagstiftning kring bland annat hämndporr och spridning av nakenbilder på nätet. Riksdagen förväntas ta ställning till förslaget i höst.

En uppmärksammad förtalsdom kom efter den så kallade Facebookvåldtäkten i Uppsala i januari i år, då två män våldtog en kraftigt berusad kvinna medan en 24-årig man filmade händelsen och delade filmen live på Facebook. 24-åringen dömdes för grovt förtal i både tingsrätt och hovrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!