– Det är verkligen ett minne för livet, något att berätta för barnbarnen, svarar Murat på frågan om varför han varje år väljer att dra på sig serveringsmunderingen i Blå hallen i Stockholms stadshus.
Innan han började köra taxi för ett antal år sedan jobbade han inom hotell- och restaurangbranschen, men att servera på Nobelbanketten är en helt annan sak.
– Det är helt annorlunda, det går inte att jämföra... På Nobelfesten måste man bete sig otroligt proffsigt och perfekt. När man serverar maten ska den exempelvis läggas upp som en klocka, där köttet alltid är 12.00. Det är en militärisk disciplin kan man säga.
Varje servitör ansvarar för 15 personer och totalt ingår omkring 300 personer i serveringsstyrkan.
– Som tur var har jag inte begått något misstag, aldrig spillt eller så.
Vem är den häftigaste personen att se på festen?
– Kungen, helt klart kungen.
Har du fått servera honom?
– Nej, inte än. Men jag tror att man kommer närmare och närmare kungen och drottningen för varje år. Förra året serverade jag vid honnörsbordet, med Carl Bildt och Jan Björklund till bordet.
Murat berättar att det alltid är kungen och drottningen som får mat först. När det är avklarat nickar hovmästaren till personalen som då kan sätta igång att servera övriga gäster.
Vad är det som är så häftigt med Nobelfesten?
– Det är som att leva i en sagovärld. Det känns som att drottningens krona gnistrar så mycket att den lyser upp hela salen.