Nacka kommun dumpade funktionshindrad i Uppsala

Vissa kommuner dumpar funktionshindrade i andra kommuner för att slippa kostnaderna.Ett sådant fall är under uppsegling i Uppsala.Nacka kommun har sagt upp ett vårdavtal för en person med följden att Uppsala får överta kostnader på 1,4 miljoner kronor per år.

Roger JoLinder, chef vid kontoret för vuxna med funktionshinder i Uppsala kommun.

Roger JoLinder, chef vid kontoret för vuxna med funktionshinder i Uppsala kommun.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2004-08-02 00:00
Nyligen meddelade Nacka kommun att man inte längre tänker betala för en funktionshindrad person från Nacka som vårdas i Uppsala.
— Det är upprörande att Nacka kommun agerar på det här sättet. Vi ska se vilka juridiska möjligheter som finns för att förhindra det, säger Alf Karlsson, kommunjurist i Uppsala.
Fallet med Nackabon är det första av det här slaget i Uppsala.
Roger JoLinder, chef vid kontoret för vuxna med funktionshinder i Uppsala kommun, befarar att det kommer fler.
— Nyligen har ett par andra kommuner försökt att göra på samma sätt som Nacka. Men i de fallen har vi sagt nej och då har de backat.

Påfrestande flytt
Följden för Nackabon kan bli att Uppsala kommun tycker att den omsorg han i dag får på det privata vårdhemmet är för dyr och flyttar honom till en billigare kommunal inrättning. För till exempel utvecklingsstörda med stora behov av fasta strukturer kan en sådan flytt bli en svår upplevelse.
Enligt Roger JoLinder berör problemet i första hand funktionshindrade på privata vårdhem.
— Det handlar om enorma pengar. I Uppsala finns ett 15-tal personer från andra kommuner som kan komma ifråga. Om alla kommuner agerar som Nacka kan Uppsalas extrakostnader bli över 200 miljoner kronor på tio år.

Folkbokfördes mot sin vilja
Ett liknande fall finns i Sala. En funktionshindrad kvinna placerades i fjol på ett vårdhem i Sala. Köpings kommun, där hon tidigare bodde, såg till att folkbokföra henne i Sala.
Den aktuella kvinnan protesterade förgäves mot att ha blivit skriven där.
När hon blivit Salabo meddelade Köping att man inte längre tänkte betala för henne. Kostnaden, 8000 kronor per dygn, fick skattebetalarna i Sala överta.
Sala kommun vände sig till länsrätten som meddelade att det är den kommun där den enskilde är bosatt som ska svara för vårdkostnaden. Sala kommun överklagade till kammarrätten som i våras beslöt att inte bevilja prövningstillstånd. Därmed tvingas Sala stå för kostnaderna.

Modern form av människohandel
Några tjänstemän i Sala skriver i tidningen Kommun-Aktuellt att kommunerna nu kan dra slutsatsen att de inte behöver ge funktionshindrade stöd på hemmaplan.
"Ett mycket billigare sätt är att placera de funktionshindrade i andra kommuner, ansöka om att ändra i folkbokföringen och när det är klart, lämpa över ansvaret på den nya kommunen".
De betecknar det inträffade som "en modern form av människohandel".
UNT har utan framgång sökt ordföranden i Nacka kommuns socialnämnd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om