"Jag har så svårt att gå ner i vikt – jag har så låg ämnesomsättning." Känns resonemanget igen? Sanningen är att ämnesomsättningen har mycket lite att göra med hur mycket man väger, och det finns inga magiska trick för att påverka ämnesomsättningen för att gå ner i vikt.
Ämnesomsättning, eller metabolismen, är – enkelt beskrivet – den process som sker när mat bryts ner och omvandlas till den energi din kropp behöver. Det finns faktorer som gör att vissa har högre ämnesomsättning, medan andra förbränner maten långsammare. Mycket handlar om muskelmängd.
– Muskler bränner mer, har man mer muskler har man alltså högre ämnesomsättning, berättar Anna Ottensten, dietist på Viktväktarna.
När man blir äldre och får mindre muskler går ämnesomsättningen ner. Kvinnor bränner också mindre än män, eftersom de har mindre muskelmassa, medan längre och tyngre personer bränner me
Många som bär runt på några extrakilon säger att de har låg metabolism, att det är en orsak till vikten. Men vanligtvis är förklaringen enklare än så.
– Ofta handlar det bara om att man äter för mycket och rör på sig för lite, ytterst få har problem med vikten på grund av låg ämnesomsättning. Jag som jobbar med övervikt får ofta höra det där, men det är bara en ursäkt, säger Anna Ottensten.
Däremot kan man läsa på om ämnesomsättning och använda sig av kunskapen när man lägger upp en diet.
– Man måste anpassa vad man äter till hur mycket man förbrukar.
Det finns mängder av tips på hur man ökar sin ämnesomsättning – stark mat, kaffe, kosttillskott, en hutt äppelcidervinäger. Anna Ottensten är skeptisk till att förlita sig på genvägar, även om en del kan ha en liten effekt.
– Kryddstark mat ökar ämnesomsättningen något, men det gör inte så stor skillnad i det stora hela. Det är som att säga att man ska äta fem ärtor mindre till middag.
En annan myt som Anna Ottensten ofta stöter på är att kroppen kan gå in i svältläge om man äter för lite, där metabolismen i princip stannar av.
– Om man äter extremt lite, alltså nästan ingenting, då kan kroppen förbruka något färre kalorier. Men man kommer fortfarande gå ner i vikt. Sanningen är att ämnesomsättning och viktnedgång egentligen bara handlar om enkel matematik – du ska stoppa in mindre än du gör av med om du vill gå ner i vikt.