Myt att läkemedel bara testas på män

Den vanliga uppfattningen att läkemedel testas nästan bara på män är felaktig. Innan läkemedel som ska användas av både kvinnor och män godkänns har de testats på båda könen.

Uppsala2005-12-24 00:00
Det skriver Läkemedelsverket i Uppsala i en rapport som överlämnats till reger­ingen. Rapporten har ut­arbetats mot bakgrund av att regeringen velat veta om det finns behov av information kring eventuella könsspecifika skillnader i den dokumentation som ligger till grund för godkännanden av nya läkemedel.
— Den utbredda missuppfattningen om hur läkemedel testas gör att vi ser ett behov av utökad information, säger specialistläkaren Jane Ahlqvist Rastad vid Läkemedelsverket.
Några exempel på sådana insatser för att få ut informationen inom vården är kommande artiklar i Läkartidningen och Läkemedelsboken, som Apoteket AB ger ut.

Tummen ner för märkning
I rapporten tar Läkemedelsverket också upp frågan om läkemedelsförpackningarna ska märkas med information om att läkemedlet har prövats på kvinnor. Rapporten ger tummen ner för sådana förslag.
— Alla läkemedel som godkänns för användning av kvinnor och män har prövats på båda könen. Dessutom visar resultaten av de genomförda studierna att skillnaderna mellan hur kvinnor och män omsätter läkemedel i regel är mycket små, säger Jane Ahlqvist-Rastad.
Även EG-rätten gör att Läkemedelsverket inte heller skulle kunna ställa krav på den sortens märkning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!