Det finns mycket kvar att ta reda på om fornborgen. Genom kontexten med hela Hågamiljön, med näraliggande Hågahögen och provgrävningar vid borgen där man funnit bland annat matavfall och förrådskärl så går det dock att dra vissa slutsatser. Dels att människor uppehållit sig där under perioder, men också tecken på varför den byggdes.
– Den byggs säkert som en strategisk kontrollpunkt där man kunde ha full uppsikt över vattenvägen söderifrån när man skulle färdas upp i det dåvarande Uppsalaområdet där Håga var en centralplats som man sökte sig till. Genom Predikstolen kan man bevaka vilka som rör sig på vattnet. I fredliga eller mindre fredliga avsikter, så att säga, säger Torun Zachrisson, arkeolog och forskningschef på Upplandsmuseet.
I dagsläget ser fornborgen ut som ett långt stråk med stenar, med uppehåll där det blir högre punkter på sträckan, då det där inte behövdes någon mur. Det har efter att inte ha översetts på många hundra år växt igen till stor del, något som gör att det behöver restaureras för att man ska kunna se ordentligt vad det är.
Det var ett initiativ från föreningshåll som gjorde att man nu gör slag i saken och restaurerar fornborgen.
– Vi vill inte att det ska växa igen. Vi vill att fornminnen likt detta ska hållas synliga och tillgängliga, säger Egon Nilsson på Uppsala Naturskyddsförening.
Kommunen högg på idén och satte senare igång med att fälla träd och röja undan kring den gamla fornborgen. I dagsläget har man hunnit med ungefär 200 meter av den sträcka som borgen löper.
– I bästa fall vill vi hinna röja hela den här ringen. Det är en ring som är ungefär en kilometer lång. Vi vill röja bort träd så den är synlig hela vägen. Sedan förhoppningsvis ha en vandringsslinga runt så att allmänheten kan uppleva det här, säger Jochen Schreiber, naturvårdsförvaltare på Uppsala kommun.
Torun Zachrisson välkomnar restaureringen och ser borgen som en viktig plats för att förstå hur det såg ut i Uppsalaområdet på den tiden.
– Den blir ytterligare en aspekt av det bronsålderscentrum som Håga har varit. Precis som Hågamiljön med den stora gravhögen som är många hundra år före alla andra stora gravhögar. De är föregångare i en tid som egentligen såg ut på ett annat sätt. Den här typen av fornborgar kommer i mellersta järnåldern, alltså 1500 år senare. Håga är en unik och exceptionell miljö, och avantgardistisk.