De senaste åren har larmen varit många om döda älgar i Sverige. Flera andra länder upplever liknande problem och nu har forskare träffats i Uppsala för att borra djupare i frågan om älgens välmående.
– Bakgrunden är larmen om massdöd hos älgar, på Öland och Blekinge och i viss mån även här. Det har man haft problem med i Nordamerika och Kanada också och nu ville vi träffas för att se om det finns gemensamma orsaker, säger Göran Ericsson, professor i viltekologi på SLU.
I Sverige finns omkring 400 000 älgar. Siffran har legat ganska konstant de senaste åren, men periodvis har det kommit larm om att man hittat fler döda älgar än vanligt i skogarna. Något som det har varit svårt att hitta en tydlig orsak till.
– Det kan bero på ett varmare klimat vilket gör att älgarna har svårare att klara sig. Men sedan har det också kommit tillbaka många vilda djur de senaste 200 åren, vi ser en ökning av till exempel vildsvin, dovhjort och rådjur och det kan skapa konkurrens om maten, säger han.
Hur ser det ut i jämförelse med de andra länderna ni träffat nu?
– Vår utveckling följer den nordamerikanska till stor del. Där det är få andra djur går det bra för älgen, och där det blivit varmare går det sämre, säger Göran Ericsson.
För att utreda om det finns medicinska orsaker till den svenska älgdöden, obducerade Statens veterinärmedicinska anstalt 54 döda älgar under slutet av 2012. Men några tydliga trender fanns inte.
– Nej det var en väldigt stor spridning, det kunde vara bakteriella orsaker, trafikolyckor eller död av hög ålder. Något som vi kunde se lite tydligare var att älgar hade dött av parasitinfektioner, men det kan hänga samman med att fjolårets sommar var väldigt fuktig, säger Henrik Uhlhorn på SVA:s viltsektion.