Utgrävarna i Gamla Uppsala har hittat stenklädda större hål i regelbundna serier om 20 eller 30 stycken på snörräta rader på flera fyndplatser.
– I höjd med järnvägen har vi hittat ett tjugotal och ett trettiotal under vägen genom här och ytterligare ett tjugotal vid GUSK-ladan. Frågan är vad de avspeglar, vad de har använts till, säger Anton Seiler, arkeolog från Riksantikvarieämbetet.
Hålens diameter är 1 1/2 - 2 meter och de är cirka en meter djupa. Det är ungefär 5 - 6 meter mellan dem. Stenarna som de är klädda med är stora och tunga, arkeologerna har vägt dem och sett att det är mellan 200 kilo och 1500 kilo sten per grop.
Är de gjorda samtidigt? Och vad har egentligen stått i dem, trästolpar eller stora stenbumlingar? Rester av djurben, ett par malstenar och amuletter har hittats i några av dem, kanske är det offer till gudarna. I några få har träbitar hittats, som kan vara rester efter tjocka stolpar.
– Man kan också fundera över hur man under tidig järnålder konstruerade hålen så skickligt, grävde med de redskap man hade som träspadar och pinnar och baxade de tunga stenarna på rätt plats, kallmurade (utan murbruk). Och man kan grubbla över hur de har fått raderna med hålen så raka och regelbundna, kanske har de haft en ingenjör knuten till projektet, skojar Anton Seiler.
När arkeologerna gjorde en förundersökning i Gamla Uppsala 1996 hittade de ett av fundamenten och trodde att det stått en bautasten där. De fann också sotiga fläckar med keramik och brända ben och tolkade det som ett överplöjt gravfält med brandgravar.
Men det visade sig vara en rad med stenfundament. Några meter söder om dessa hittades en parallell rad med sex härdar där man eldat. I ett av fundamenten påträffades en hingsttand, som genom kol-14-analys daterats till tidig Vendeltid (ungefär 550-650 e. Kr). Man tog också kolprover från härdarna, som daterades till samma tid.
Än har man inte hunnit undersöka de nyfunna hålen närmare. De på vägen har täckts över med plast i väntan på ytterligare utgrävning och analys som kommer att ske i augusti.