Mysterium med jordens kärna löst

Ett mysterium som gäckat vetenskapen i över 50 år har lösts av en grupp svenska och ryska forskare, bland dem Börje Johansson och Anatoly Belonoshko från Uppsala universitet. De har visat att järnet i jordens kärna faktiskt har en dubbelnatur.

Uppsala2007-06-15 00:00
- Våra resultat visar att seismologernas mätningar stämmer. Jordens innersta kärna är uppbyggt av järn i fast form. Men tryck och temperaturer är så extremt höga att järnet samtidigt kan uppföra sig som en vätska, förklarar Börje Johansson, som är professor både på Uppsala universitet och KTH i Stockholm.
- Det är omöjligt att komprimera men det gör inget motstånd mot skjuvning, det vill säga krafter i sidled.

Under de senaste 50 åren har många försökt lösa det mysteriet, men alla laboratorieförsök har misslyckats. Järnets dubbelnatur har förblivit en gåta. Det har faktiskt gått så långt att en del forskare börjat tvivla på seismologernas mätningar.
- Att laboratorieförsöken har misslyckats är inte så konstigt, säger Börje Johansson. I jordens kärna råder extrema förhållanden, ett trycket som är nästan 4 miljoner gånger högre än lufttrycket vid jordytan, och temperaturer på flera tusen grader.
- Högt tryck och rumstemperatur räcker inte för att järnet ska reagera på det här sättet. Temperaturen betyder mycket.

Forskargruppen löste mysteriet med hjälp av sofistikerade datamodeller, ett nytt sätt att beräkna elastiska egenskaper vid högt tryck och superdatorer.
- Utan superdatorerna på KTH:s Parallelldatorcentrum och Nationella superdatorcentret i Linköping hade det inte varit möjligt, säger Börje Johansson.
Rapporten publiceras i nya numret av den ansedda vetenskapliga tidskriften Science.
- Att vi får omslaget i Science veckobilaga är förstås extra roligt, säger Börje Johansson.
Än så länge handlar det här om grundforskning, men han ser också praktiska tillämpningar.
- Att järn och stål ändrar egenskaper på det här sättet borde kunna utnyttjas inom industrin. Vi ska börja titta på det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om