Mysteriet med röda stugan löst

De ska ha bott i "Röda stugan" i över 50 år. UNT har träffat några ur familjen Wahlström.

Vera Wahlström, Gunilla Hjort och Christer Wahlström minns sina besök i den röda stugan nedanför Uppsala slott.

Vera Wahlström, Gunilla Hjort och Christer Wahlström minns sina besök i den röda stugan nedanför Uppsala slott.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2015-09-01 10:45

Många läsare har hört av sig med sina minnen och berättelser efter UNT:s reportage om stugor i Uppsala. En stor del av dem som hört av sig har berättat om ”röda stugan”, den kanske mest mystiska stugan i reportaget. En liten röd gammal stuga som ligger nedanför Uppsala slott, till viss del dold av buskar och som idag står tom. Många av läsarnas berättelser har handlat om familjen Wahlström. Familjen som ska ha hyrt och bott i stugan i över 50 år.

LÄS MER: Stan är full av historiska stugor

Utanför stugan står Vera Wahlström.

– Är bersån igenvuxen? säger hon och blickar mot en häck.

Vera berättar att hennes man Gunnar Wahström föddes 1928 växte upp i den här stugan med sina föräldrar Karl-Viktor och Maria Wilhelmina och sina många syskon. Karl-Viktor var stadsbud.

Familjen Wahlström ska ha hyrt stugan av Uppsala kommun från 1913 eller 1914 till dess att den sista i familjen flyttade ut i början av 1970-talet. Veras man Gunnar var det yngsta av familjens fjorton barn. Han gick bort för tre år sedan.

Utanför stugan är gräset är högt och vildvuxet. Solen skiner.

– Det måste vara här damen satt, säger Vera och pekar på marken. Varje söndag satte Maria på radion när det var gudstjänst, öppnade fönstret och spelade för en kvinna som var lite folkskygg och inte ville komma in. Hon kom varje söndag.

Vi träffar Vera tillsammans med Gunilla Hjort och Christer Wahlström. Gunilla och Christer är kusiner. Gunillas mamma hette Margit Wahlström och Christers pappa hette Tore Wahlström och de var Gunnars syskon.

– Vi åkte kana i backen här bakom, säger Gunilla och pekar mot en grönskande sluttning.

– Man var allid välkommen här, det var en träffpunkt, säger Christer.

De berättar att stugan består av två rum och kök och har en källare där man förvarade mat.

– Jag har minnena att min pappa aldrig klagade, säger Christer. De låg och sov lite överallt, men det var gemenskap och de trivdes.

– Morfar brukade koka kaffe på sumpen, han hade haft det så fattigt, berättar Gunilla. Men direkt när han såg min mamma komma så gick han och hällde ut sumpen i buskarna och satte på nytt.

Fram till början av 1970-talet ska de inte haft elspis, utedass och fick hämta vatten på gården ur en pump.

– Där stod morfars dass, säger Gunilla och pekar. Det var så rent och fint och det hängde mycket kungabilder på väggarna, säger hon.

Maria gick bort 1956 och hennes make Karl-Viktor ska ha bott kvar till 1965 då han gick bort. I början av 1970-talet ska Gunnars bror Nils, den sista ur familjen Wahlström, ha flyttat ut ur stugan.

Här tar vår berättelse om "Röda stugan" inte slut. En av de som hört av sig till UNT är Åsa Kolm Strömgren. Hon berättar att hennes morfar Edvin Fabian Ohlsson flyttade in i röda stugan någon gång under början av 1970-talet. Stugan ska då ha fått vattentoalett och en dusch i källaren. Åsa hälsade på sin morfar då och då och sommaren 1977 bodde hon i stugan själv.

– Morfar bodde hos någon annan så jag fick låna stugan, säger hon. Det var mysigt och låg centralt.

Hennes morfar gick bort 1982 och vad som hände med stugan därefter vet hon inte.

Sedan 2003 ägs stugan av Miab förvaltning AB. Fram till för fyra-fem år sedan ska en privatperson hyrt stugan och bott där. I nuläget står stugan tom på grund av höga radonvärden.

– Just nu håller vi på att frilägger invändigt och tittar på vilka lösningar som finns. Det kan bli bostad eller kontor, vi vet inte än. Men det ska börja användas igen på något sätt, säger Tommy Ahlborg, fastighetschef på Miab förvaltning AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!