MySQL-grundaren om hur han blev mångmiljonär

I våras såldes det Uppsalabaserade it-företaget MySQL till Sun Microsystems för en miljard dollar. Vad som började som ett litet projekt av några Uppsalastudenter har slagit datorvärlden med häpnad.

Programmeringsgurun David Axmark gick på Eriksbergsskolan och Fyrisskolan i Uppsala. 1995 startade han MySQL eftersom ingen ville anställa honom för att göra de saker han ville göra.

Programmeringsgurun David Axmark gick på Eriksbergsskolan och Fyrisskolan i Uppsala. 1995 startade han MySQL eftersom ingen ville anställa honom för att göra de saker han ville göra.

Foto: Scanpix

Uppsala2008-07-24 00:01
Grundaren David Axmark från Uppsala är nu god för mer än 100 miljoner kronor. På ett av sina sällsynta Sverigebesök gav han UNT en intervju.
Runt om i världen betraktas han som en programmeringsguru. På en konferens i Hyderabad för några år sedan gick han med på att bli fotograferad tillsammans med en ung programmerare, sedan ville alla bli fotograferade med honom. Det tog 40 minuter.
- Hela lunchpausen gick åt, berättar David Axmark.
Han ger till en början ett blygt och lågmält intryck. Han håller händerna i knät och pratar försiktigt om hur han upplever sin framgång. Han skyr överord.
- Programmering är en konstform men jag vill nog inte kalla mig en konstnär, även om jag kan se skönhet i det jag tillverkar.

Programmering kan vara vacker eller ful, precis som en tavla.
Det är svårt att föreställa sig den idolstatus han har bland världens programmerare. Men när han börjar prata om öppen källkod anar man att det finns skäl för hans epitet i USA: "the open source evangelist".
- Vem som helst kan ladda ned MySQL gratis och användningsområdet är obegränsat. Det innebär stora möjligheter för programmerare i tredje världen, där man inte har råd med dyra licenser.
I början var det ingen som trodde på honom och kollegan Michael Widenius. Hur skulle man kunna tjäna pengar på gratis programvara? Inte ens David Axmark trodde att det skulle finnas pengar i MySQL.
- Vi insåg tidigt att vi skulle kunna tjäna tillräckligt för att få mat på bordet genom att sälja konsulttjänster, support och kommersiella kopior. Men vi anade inte att det skulle bli så här.

Han studerade datorprogrammering på Uppsala universitet i början på 90-talet, men studierna gick inget vidare. Han var kritisk mot hur utbildningen var upplagd. Han tyckte han lärde sig mer av att titta på hur andra skapade program. Dessutom drev han samtidigt ett litet konsultföretag som slukade mycket tid.
Det var under ett konsultuppdrag som han insåg att han var tvungen att skapa en helt ny databashanterare. De existerande programmen var inte tillräckliga.
- Vi slet i månader men till slut gav vi upp och började under djup depression att skriva MySQL.

När David Axmark lade upp MySQL på en hemsida för första gången 1995 och tipsade om den på ett forum för programmerare spreds ryktet som en löpeld. På bara en månad hade tusentals personer laddat ned programmet, och sedan ökade tempot. Och ökade och ökade. Nu laddas i genomsnitt 50 000 kopior ned varje dag och programmet som skapades i David Axmarks mammas källare för 13 år sedan har nu passerat 100 miljoner nedladdningar.

I januari hade företaget 400 anställda runt om i världen. På huvudkontoret på Bangårdsgatan i Uppsala satt bara ett tiotal personer. Många jobbade hemifrån.
- Om vi hade velat satsa på att tjäna pengar hade vi inte startat MySQL, vi gjorde det för att det var roligt. Men vi har tjänat mer pengar än vi kunde drömma om, säger David Axmark.
Han är en ofrivillig entreprenör.
- Jag var tvungen att bli egenföretagare, det var ingen som ville anställa mig för att göra de saker jag ville göra. Det kändes bra att sälja till Sun, företaget hade blivit för stort. Det är omöjligt att hålla reda på 400 personer, säger David Axmark.

Några fördomar om datormiljonärer besannas av David Axmark. Han startade sitt första företag under gymnasietiden, och ägnade det mesta av sin vakna tid framför datorn i källaren hos mamma.
- Vi hade låga omkostnader när vi startade företaget, jag bodde ju hemma hos mamma fortfarande, fast jag fyllt 30, säger han och skrattar.
När MySQL såldes till Sun Microsystems ägde han cirka tio procent av företaget.

UNT: Hur mycket är du god för nu?
- Tja, det är minst 100 miljoner kronor.

UNT: Minst?
- Ja, jag vet faktiskt inte riktigt. Det kan vara 200 miljoner kronor. Det beror på kurser och sådant.

Har pengarna förändrat dig?
- Nej, det tycker jag inte. Jag drar mig fortfarande för att köpa dyra saker. Jag flyger fortfarande i ekonomiklass.
FAKTA
MySQL är en av världens största databashanterare och ingår i "LAMP", mjukvaruplattformen som består av Linux, Apache, MySQL och PHP/Perl, och som av många betraktas som fundamentet för internet. Uppsalabaserade MySQL AB som skrivit programmet säljer support och service och kommersiella kopior. Det är en "open source", "öppen källkod", som är gratis att använda. Kallas för "databasernas Ikea".
MySQL används av många företag, bl a Facebook, Nokia och Google, och även av svenska myndigheter.
MySQL AB har cirka 400 anställda i 25 länder. I januari meddelades att Sun Microsystems köper MySQL för en miljard dollar, motsvarande 6,3 miljarder kronor. Affären blev klar i våras.
MySQL uttalas "maj ess-kju-ell" och inte som många tror "maj sii-kwell" och inte heller "myskul".


David Axmark
Ålder: 46 år
Bor: Flyttade från centrala Uppsala till ett stort hus med sex hektar mark i Acton utanför London förra året. Huset kostade tre miljoner pund.
Familj: Hustrun Anita, barnen Amira 3 år och Adam 1 år.
Fritidsintresse: Frisbeegolf, "Ultimate".
Förmögenhet: God för "minst" 100 miljoner kronor.
Yrke: Programmerare och egenföretagare. Reser runt i världen och håller föredrag om öppen källkod. Hade 230 resdagar per år fram till 2005. Har gått ned på halvtid för att vara med familjen.
Övrigt: Konverterade till islam i samband med giftermålet med hustrun Anita som kommer från Malaysia. "Vi träffades på en open source-konferens i Malaysia. Hon är också programmerare, men hon är inte en 'true believer'."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om