Myntutställning i universitetshuset

I april nästa vår får myntkabinettet i Uppsala en egen, permanent utställning i universitetshuset, men redan nu pågår förberedelserna för fullt. UNT bjöds på en rundvisning bland alla mynt och medaljer, och fick en historielektion på köpet.

Harald Nilsson håller i myntet som användes under 1600-talet.

Harald Nilsson håller i myntet som användes under 1600-talet.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2007-07-14 14:13
I en avlägsen del av Universitetshuset pågår det full aktivitet. Harald Nilsson, Uppsala universitets mynt- och medaljvårdare, förbereder inför öppnandet av utställningen genom att fotografera och katalogisera alla mynt. Såväl svenska som utländska mynt kommer att visas upp, samt olika sorters belönings- och konstmedaljer. Harald Nilsson har mycket jobb framför sig. Den gedigna ­samlingen är en av Sveriges främsta och består av uppåt 40 000 olika objekt som har donerats privatpersoner och stiftelser eller köpts in med hjälp av anslag från bland annat universitetet. Han berättar att flera av mynten är unika och ensamma i sitt slag.
- Vi har inget krav på oss att samlingarna måste vara fullständiga, så vi kan fokusera på vackra, roliga och spännande föremål.

UNT fick följa med in i valvet där den dyrbara samlingen förvaras. Det mest värdefulla är tre plåtar från 1600-talet. Deras funktion som betalningsmedel framstår för nutidsmänniskan som smått obegriplig - ett "mynt" väger runt 16 kilo. Trots att dagens värde ligger runt en halv miljon för en plåt, var den på 1600-talet inte värt mer än 8 daler, storleken till trots.
- För ett sådant här mynt kunde man kanske få en dålig ko, berättar Harald Nilsson. Andra rariteter i samlingen är ett av Sveriges äldsta mynt. Grekerna började använda mynt redan på 600-talet före Kristus, men i Sverige kom mynten först under i slutet 900-talet när Olof Skötkonung regerade.
- Det här myntet är präglat i Sigtuna och om man tittar på myntets baksida ser man att där finns ett kors. Det är en av de första kristna symbolerna vi har i Sverige, berättar Harald Nilsson, som tror att utställningen lockar besökare med många olika intressen.

-Det här är ett roligt ämne som går in i arkeologi, konsthistoria, idé- och lärdomshistoria, språkvetenskap, ekonomisk historia, teknikhistoria och inte minst politik. På mynten kan man till exempel se hur maktbalansen skiftade mellan olika länder. Utställningen kommer att bestå av ett tiotal montrar med 20-30 mynt i varje, beroende på myntens storlek. Många mynt och medaljer finns dock redan nu upplagda på myntkabinettets hemsida för intresserade att ta del av. Men visst pirrar det lite extra i maggropen vid närvaron av ett mynt som Alexander den Store själv kan ha hållit i.

Fotnot: Myntkabinettets hemsida finns på www.myntkabinettet.uu.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om