Myndighetsfel stod henne dyrt

Maja Sjödahl Algstrand gick till Arbetsförmedlingen för att skriva in sig – men fick inte. Ett myndighetsfel som lett till en ekonomisk katastrof för henne. Trots intyg på att det inte är hon som gjort fel vägrar Försäkringskassan ge henne rätt.

Maja Sjödahl Algstrand

Maja Sjödahl Algstrand

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2013-09-03 13:06

Hösten 2010 hade Maja Sjödahl Algstrand ett uppehåll på tolv dagar mellan det att hennes föräldraledighet slutade och det att hon skulle börja studera. Hon gick därför till Arbetsförmedlingen i Uppsala för att skriva in sig, något hon hört att man skulle för att inte förlora sin sjukpenninggrundande inkomst (SGI).
– Men där ville tjänstemannen inte skriva in mig med motiveringen att jag inte kunde anses vara arbetssökande under en så kort period. Jag skulle ju knappt hinna söka jobb och verkligen inte hinna börja på något, säger Maja Sjödahl Algstrand.

Hon litade på Arbetsförmedlingen och tänkte inte mer på det. Förrän hon ett år senare blev sjukskriven i fyra månader. Då fick hon beskedet av Försäkringskassan att hennes SGI var sänkt till noll – på grund av att hon inte skrivit in sig på Arbetsförmedlingen de där tolv dagarna.
– Jag blev så klart ledsen och upprörd. Man litar ju på att myndigheter vet vad som ligger i den enskilda personens intresse.

Inte nog med att Maja Sjödahl Algstrand på grund av detta inte fick en krona under de fyra månader hon var sjukskriven. Under det ett och ett halvt år hon sedan var föräldraledig fick hon ut omkring 4 000 kronor i månaden – mindre än hälften av det som hon skulle ha fått om inte SGI:n nollats.
– Det här har så klart påverkat oss enormt ekonomiskt. Vi har fler lån nu än vi annars skulle haft, och i övrigt får vi vara glada om vi ens kan betala räkningarna.

Hon har slagits i två år nu för att få rätt. Arbetsförmedlingen i Uppsala medgav att det tycktes som att de gjort fel, och skrev ett intyg till Försäkringskassan om att Maja Sjödahl Algstrand varit där för att skriva in sig. Det godtog inte Försäkringskassan – ett beslut som Maja Sjödahl Algstrand sedan överklagat till såväl förvaltnings- som kammarrätt. Men bägge domstolarna menar att det inte spelar någon roll varför hon inte var inskriven. Bara att hon inte var det.
– Alla personer som jag pratat med på Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan tycker att det här är jättegalet och att det borde gå att rätta till. Alla vet att det är Arbetsförmedlingens fel, inte mitt. Men ingen kan göra något.

Maja Sjödahl Algstrand säger att hon är mest besviken på Försäkringskassan för deras ovilja att se till det enskilda fallet. Och hon tycker att det är väldigt märkligt att olika myndigheter inte samarbetar.
Arbetsförmedlingen har nu sagt till henne att hon kan ansöka om skadestånd, vilket hon ska göra.
– Jag har ingen aning om jag har någon egentlig chans att få rätt, eller om det här bara är ett sätt för dem att försöka avsluta fallet.

Maja Sjödahl Algstrand säger att hon känner sig ledsen över att den tid som borde ha varit full av glädje över ett nytt barn i stället fyllts av oro.
– Jag har känt mig så maktlös och uppgiven. All energi har gått till att slåss mot myndigheter och att få ekonomin att gå ihop.

FAKTA

Din sjukpenninggrundande inkomst, SGI, beräknas efter din årliga arbetsinkomst (oftast månadslön x 12) och avgör hur mycket pengar du får i månaden om du till exempel blir sjuk eller föräldraledig.

För att få behålla din SGI även när du inte har någon inkomst måste du anmäla dig till Arbetsförmedlingen den första ”lediga” vardagen. Annars nollställs din SGI. Har du haft en tillsvidareanställning har du oftast en efterskyddstid på 3 månader från det att anställningen upphörde då din SGI är skyddad.

Det finns flera undantag och många villkor i reglerna, så kolla alltid med Försäkringskassan vad som gäller i ditt fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om