Myndigheterna laddar för vårflod

Att snön ligger djupare än vanligt denna vinter har väl knappast undgått någon. Men nu talar tiden emot snön och myndigheterna förbereder sig för olika scenarier när snön ska smälta. Alla är inte övertygade om att beredskapen är den bästa.

Ulf Jansson på Skadeservice, med nerpackade fördämningar i metall, inför en eventuell vårflod

Ulf Jansson på Skadeservice, med nerpackade fördämningar i metall, inför en eventuell vårflod

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2010-03-16 10:01
Har vi översvämningar att vänta i länet de närmaste veckorna? Risken finns, men hur situationen kommer att utveckla sig beror på många samverkande faktorer.
- Just nu är det önskeväder för oss och vi har en väldigt kontrollerad avrinning. Torrt väder och kalla nätter är idealiskt. Men det är mycket som kan påverka och vi tittar hela tiden på hur prognoserna ser ut, säger Stig Ekberg, försvarsdirektör på länsstyrelsen i Uppsala län.
Vissa områden är förstås mer utsatta än andra. Framför allt är det närområdet till länets åar som ligger i riskzonen.
- Det är bara vid vissa, välkända platser som det är riskfyllt, framför allt längs Enköpingsån, Örsundaån, Tämnarån och Fyrisån, säger Stig Ekberg.

Just nu pågår ett kontinuerligt samarbete mellan olika aktörer och myndigheter för att bedöma hur stora riskerna är och vilka förebyggande åtgärder som kan sättas in. Varje vecka sammanställer länsstyrelsen rapporter från kommunerna och sänder dem sedan vidare till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Tidigare erfarenheter av svåra vårfloder från länet är inte särskilt många, de översvämningar som förekommit har ofta varit kopplade till skyfall och nederbördsrika perioder under sommarhalvåret. Men då har inte heller snömängderna i länet varit så stora på åtskilliga år.
- Det är framför allt om det uppstår isproppar eller om träd faller ner och blockerar som det blir besvärligt. I Fyrisån är risken för översvämningar som störst ovanför Kvarnfallen, men vi har ögonen på ån varje dag och ser till att flödet är fritt, säger Mats Sundelius, ställföreträdande räddningschef på brandförsvaret i Uppsala.

I Enköping bedömer räddningstjänstens representant Hans Granholm att läget är "lugnt."
- Just nu befinner vi oss i planeringsstadiet. Vi tittar på var vi behöver dämma upp för att skydda elstationer och pumphus i Enköpingsån om det behövs, säger han.
Ulf Jansson är vd på entreprenören Skadeservice i Östhammar som vid behov levererar sandsäckar, barriärer och annan utrustning till länets kommuner via ett avtal med länsstyrelsen. Han tycker inte att kommunernas beredskap inför vårfloden håller måttet.
- De har för dålig planering. Dagvattenledningarna är ofta inte tillräckligt rensade och det är stort inläckage på avloppsnäten. Om det blir regn och blåst kan det snabbt bli farligt. Jag tycker att man tar lite för lätt på det här, säger han.

Han ser också en fara för läget längre upp i länet. Den stora bjässen i sammanhanget är Nedre Dalälven. Vid ett krisläge är det framför allt Söderfors som ligger risigt till.
- I värsta fall kan det bli allvarligt. Det är också väldigt mycket snö i Norduppland vilket kommer leda till höga flöden i Tämnarån ner mot Karlholm, säger Ulf Jansson.
På enheten för Vatten och avlopp i Tierps kommun säger chefen Rune Karlsson "att det kommer att bli översvämningar" men att risken inte är så stor för någon omfattande vårflod i Dalälven.
- Det är inte lika mycket snö i fjällen som normalt och ganska dåligt med vatten i dammarna längre upp. Men härnere är snömängderna så stora att vi får räkna med översvämningar efter Tämnarådalen. Vi försöker minimera risken så mycket det går.
FAKTA
Så kan du göra för att minska risken
Det är källarutrymmen och lågt belägna fastigheter i områden nära vattendrag som främst riskerar att drabbas vid en vårflod. Även enskilda fastighetsägare kan förbereda sig på olika sätt, enklast genom att se till att golvet är fritt från saker och avloppet tillräckligt tätat.
Brunnen kan tätas med hjälp av tidningspapper eller en trasa med en skiva i exempelvis plåt ovanför. Sedan pressar man fast den med hjälp av en regel i taket. Tilltaget hindrar inte utgående vatten men skyddar mot vatten som vill tränga tillbaka in i huset.
Källa: Skadeservice AB, brandförsvaret i Uppsala kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!