Helikoptern flyger fram och tillbaka över Nordmyran utanför Tärnsjö. För att inte tidigare års mygginvasion ska upprepas krävs tajming med bekämpningen och forskarna arbetar febrilt för att beräkna vilka områden som har högst prioritet. På de maskrosprydda fälten utanför Österbo gård ligger Martin Martinsson och väntar på att helikoptern ska komma tillbaka. Intill honom ligger ett berg av silverfärgade säckar fyllda med myggbekämpningsmedel. Korna lunkar omkring precis som vanligt.
Ungefär var tjugonde minut blir det liv och rörelse, då går helikoptern ner precis så långt att Martin Martinsson och kollegan Karin Hansson kan koppla på en ny behållare med det biologiska bekämpningsmedlet BTI. Det ser ut ungefär som hönsmat. Strax intill, vid Nordmyrans fågeltorn, sitter myggforskaren Martina Schäfer. Hon har inrättat ett tillfälligt kontor i vindskyddet med bärbar dator och mobiltelefon. Härifrån samordnar hon insatsen att bekämpa myggen.
– Vi är fem personer som jobbar praktiskt med bekämpningen. Innan vi började flyga med helikoptern måste vi åka runt och se hur långt larverna kommit i sin utveckling på olika platser. Vi räknar mygglarver och mäter in områden med GPS.