Myggexperten ska stoppa zika

En Uppsalaforskare kommer ingå i en internationell forskargrupp med syfte att bekämpa den art av stickmygga som sprider zikaviruset. I slutet av februari träffas de i Brasiliens huvudstad Brasilia.

Jan Lundström.

Jan Lundström.

Foto:

Uppsala2016-02-03 13:21

Utbrottet av zikaviruset i Sydamerika sprider oro över hela världen. I huvudsak är det gravida kvinnor som är i riskzonen då det upptäckts många fall av mikrocefali hos nyfödda barn vars mammor blivit infekterade under graviditeten. Världshälsoorganisationen WHO har klassat smittspridningen som ett internationellt nödläge och nu har även FN-organet International Atomic Energy Agency agerat. I slutet av februari samlas ett tjugotal av världens främsta myggexperter i Brasilien för att komma med förslag på hur aedesmyggan kan bekämpas. En av dessa forskare är Jan Lundström, verksamhetsledare för biologisk myggkontroll och associerad forskare vid medicinska fakulteten vid Uppsala universitet.

– Jag fick en förfrågan om detta i måndags. Det är oerhört roligt för mig och för Sverige att få ingå i ett sådant projekt, säger Jan Lundström.

Den 22 februari möts samtliga forskare i Brasiliens huvudstad Brasilia för att diskutera effektiva metoder för att bekämpa den specifika myggarten. Jan Lundström har arbetat med myggbekämpning sedan millenniumskiftet. I Sverige är han mest känd för sina insatser vid nedre Dalälven.

– Här i Sverige har vi i huvudsak använts oss av biologiska bekämpningsmedel riktat mot myggornas larver. Men den tropiska myggan aedes aegypti är otroligt svår att bekämpa. De gömmer exempelvis larverna mycket väl vilket gör det omöjligt att hitta alla behållare. Mot just denna mygga tror jag därför att sterilisering av hanarna kommer att vara effektivast, säger Jan Lundström.

Metoden kallas för classical SLT och går ut på att man bygger en fabrik som föder upp enorma mängder steriliserade hanar som sen släpps fria.

– Metoden har visat sig vara väldigt framgångsrik mot andra typer av insekter och har även testats i mindre skala mot just stickmygg. Men det är knepigt att producera så stora mängder myggor och det hela kommer att bli en fråga om resurser i slutändan, säger Jan Lundström.

Mötet kommer att pågå en vecka och efter det hoppas man ha tagit fram en strategi och hur insatsen ska genomföras. Inom ett år tror Jan Lundström att bekämpningen kan börja.

– Jag är positivt förvånad över att man vill bemöta zikaviruset på det här sättet. I stället för att helt fokusera på en massa vaccin så går man till botten med problemet. Aedes aegypti har specialiserat sig på att suga blod från just människor och kan sticka omkring tio personer om dagen vilket gör den till en väldigt effektiv smittspridare av flera olika sjukdomar, säger Jan Lundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om