Uppsalaforskaren Therese Rehn har synat hundarnas känsloliv och konstaterar att mycket tid med matte eller husse är viktigt för hunden.
Nioårige Kenzo har tur. Han får följa med matte Therese Rehn till hennes doktorandjobb på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, varje dag.
– Jag tror att han mår mycket bättre av att vara här än att ligga ensam i lägenheten, säger Therese och klappar sin omfångsrike schäfer som breder ut sig under skrivbordet.
I en alldeles färsk doktorsavhandling har hon undersökt vad hundar har för relation till sina ägare och vad som väver känslomässiga band för djuren. Nytt är att se på saken ur hundens perspektiv, tidigare forskning på området har oftast handlat om människors inställning till sina hundar, berättar hon.
– Vi har studerat hundar som återförenas med sina ägare efter att ha varit ifrån varandra och kunnat konstatera att de som tillbringat mycket tid till vardags med ägaren också tog mer fysisk kontakt vid det här tillfället. Mycket tid tillsammans var egentligen viktigare än att ägaren var känslomässigt engagerad i sin hund, säger hon.
Metoden har hon lånat från humanpsykologin. En återförening säger mycket om relationen även mellan människa och djur, menar hon.
– Det visar vilken känslostämning man är i när man ser den andra. Här slickade sig hundarna om munnen, ruskade på kroppen och tog fysisk kontakt med sina ägare. De visade tecken på att de mådde bra, säger hon.
Men även om mycket tid med matte och husse gör hundar gladare, finns ingen exakt vetenskap på hur många timmar om dagen hunden behöver sällskap för att må bra. Alla kan inte ta med sin hund till jobbet, men fler än sex timmar får man enligt djurskyddsbestämmelser inte lämna den utan sällskap.
Efter mycket ensamtid krävs lite extra kvalitetstid och kompensation när man kommer hem.
– Hundar vilar över 90 procent av tiden när de är ensamma, i alla fall de hundar som inte har separationsångest, säger hon.
Bland annat är promenader och fysisk kontakt viktigt. Att klia sin hund bakom örat då och då höjer till exempel djurets oxytocinnivå, det som brukar kallas lyckohormon.
Men hunden behöver egentligen mer än så. Att ge dem en utmaning då och då är inte fel, säger Therese Rehn.
– De behöver mental stimulans för att må bra. De är ju rovdjur och behöver arbeta för sin föda. En bra kompensation kan vara söklekar, att hunden får leta efter saker.
Att hunden är viktig för de allra flesta som skaffat en är kanske inte så svårt att räkna ut. Vad hundarna tycker om sina ägare är det däremot inte så lätt att ge ett exakt svar på, säger hon. Men en sak går att säga säkert: ägaren är en unik person för hunden och relationen är speciell även för djuret.
– Det kan handla om att man kan varandras rutiner och synkroniserar sina beteenden, en god relation bygger på att man är samspelta och förstår varandra.
Många säger ju att hunden är människans bästa vän, gäller även det omvända?
– Är det någon som är hundens bästa vän så är det troligen en ansvarsfull och kunnig ägare, eller möjligtvis en annan hund i närheten. Tanken med det här forskningsprojektet är att man ska kunna undersöka det närmare i framtiden, säger hon.