Mycket mer spillvärme skulle kunna användas som energi
Ännu en gång hänvisar Westerstrandh till en källa (Anders Lindroth), som inte alls stöder hans tes. En av oss är sedan länge väl förtrogen med Lindroths forskning, vi har tagit del av den föreläsning Westerstrandh hänvisar till och vi har också talat med Lindroth. Vad han säger är att vissa biobränslen leder till en ökning av koldioxidhalten i atmosfären men att denna mer än väl kompenseras av den minskade användning av fossila bränslen.
Detta är helt i överensstämmelse med hur vi visat att koldioxidtillskottet från hyggesresterna planar ut vid drygt tio gånger den årliga användningen.
Så till frågan om koldioxidutsläppen från de energikällor som bioenergin ersätter. Den här gången vill Westerstrandh ersätta bioenergin med geovärme. Men han låtsas inte om att en tredjedel av den värme en bergvärmeanläggning avger motsvaras av den el som driver värmepumparna (tar man också ut kyla förbättras förhållandet).
Till detta kommer att om man i stället för bergvärme använder fjärrvärme kan kraftvärmeverket öka sin elproduktion med en tredjedel av den använda värmemängden.
Som vanligt slutar alltså Westerstrandhs härnadståg mot bioenergin med en kraftig ökning av dansk och finländsk kolkraft och de koldioxidutsläpp denna orsakar.
Att använda spillvärme är naturligtvis positivt. Den som inte vill att vi skall öka vårt beroende av kärnkraftverken kan i stället snegla på de minst fem terawattimmar (förmodligen mycket mer) inom industrin som inte kommer till användning i dag. Ansvaret för detta ligger till stor del på fjärrvärmebranschen (liksom för den kraftiga ökningen av värmepumpar). Till detta kan läggas de mycket stora möjligheterna till energieffektivisering inom alla sektorer och för alla energibärare.
Slutligen: Westerstrandhs bekymmer med hur utsläppen behandlas i statistiken har redan avfärdats av andra forskare (UNT 9/12 -08).
Thomas Sandberg
professor i industriell ekonomi och organisation, KTH
Göran Ågren
professor i systemekologi, SLU
UNT 14/6 2009
Härmed avslutas debatten om bioenergi och hyggesrester. Redaktören
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!