Mycket jobb kvar till avfallsmål

De nationella avfallsmålen har Östhammars kommun ännu en bra bit kvar till att nå. Senast år 2010 ska minst 50 procent av hushållsavfallet återvinnas genom materialåtervinning. Östhammar har endast kommit upp till 25 procent (år 2008).

Uppsala2010-05-08 10:38

Ännu sämre ser det ut när det gäller matavfall. 35 procent återvinning genom biologisk behandling gäller som mål på riksplanet. I Östhammars kommun samlas matavfall inte in alls, och endast ett fåtal hushåll komposterar själva. Men nu ska det bli ändring.
- Den gamla avfallsplanen är från år 1993. Så den behöver uppdateras och göras om, säger tekniska kontorets chef Annila Bexelius.

Hur de nya lokala avfallsmålen ska se ut är ännu oklart. Tekniska kontoret har tagit fram ett underlag med lokala mål som godkänts av politikerna i tekniska nämnden inför det fortsatta arbetet med avfallsplanen i år (se faktaruta). De nationella målen kommer man dock inte att uppnå på alla områden.
- Det handlar om att ta fram mål som vi tycker är rimliga och uppföljningsbara, säger Annila Bexelius.

Ett mål som nämns i underlaget är att tio procent av hushållen ska kompostera sitt matavfall år 2015. Hur ska ni nå dit?
- Informationskampanjer kan bidra en del. Sedan kan man, om man vill, också stimulera med olika taxeåtgärder. Blir det mindre sopor är det rimligt med en lägre taxa.

Tanken är också att kommunen senast under nästa år ska utreda möjligheten att samla in matavfall för central behandling. Så sker exempelvis i andra mindre kommuner som Enköping, Knivsta och Älvkarleby.
Men enligt Annila Bexelius är det inte möjligt att införa matavfallsinsamling år 2012. Visserligen ska sophämtningen upphandlas på nytt till år 2012, men det behövs ändå betydligt längre framförhållningstid.
- Vi måste upphandla redan i början på nästa år, så det är inte möjligt. Däremot kan vi utreda möjligheten att införa insamling av matavfall senare.

Med dubbla insamlingskärl hos hushållen kan det också bli aktuellt med en högre taxa för sophämtningen.
- Taxan bygger på det som vi tillhandahåller i dag, så vi måste ju se över konstruktionen på taxan. Det blir en följd av det hela, säger Annila Bexelius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!