Mycket glädje på matfest

Libanesiskt, eritreanskt, eller thailändskt? Dolmar, ostron eller sötsaker? På Gottsunda matfestival kunde du testa det mesta.

Aya och Jewaher Al-Musawi serverade irakiska specialiteter under Gottsunda matfestival.

Aya och Jewaher Al-Musawi serverade irakiska specialiteter under Gottsunda matfestival.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2018-03-24 16:05

Ostronöppnartävlingen på scenen mitt i Gottsunda centrum tar precis slut och folk strömmar i väg till borden där föreningar säljer mat från hela världen. Stämningen är uppenbart glad och öppen. Vid ett bord sjungs "Jambo, jambo bwena", för att få folk att stanna just där. Intill säljer systrarna Aya 8 år och Jewaher Al-Musawi 10, irakisk mat tillsammans med sin mamma och pappa.

– Det här är jättekul, säger Jewaher entusiastiskt, och visar specialiteterna de säljer: dolmar, falafel, irakisk tzatziki...

De vet precis hur man är en bra servitris.

– Man måste vara ren och tvätta sig, ha platshandskar och ha håret uppsatt, säger Aya.

– Och så måste man alltid lyssna på kunderna, lägger Jewaher till.

En bit bort har gambianska föreningen sitt bord där de sålt domoda, en traditionell kycklingrätt. Det har varit strykande åtgång, och allt är slut.

– Det har varit väldigt, väldigt lyckat. Folk har till och med frågat om vi har restaurang, berättar Ebou Badjie.

Matfestivalen i Gottsunda centrum , som i år hölls för fjärde gången, är ett väldigt bra initiativ, tycker han.

– Så många människor med olika bakgrund träffas. Mat är bra för kulturella möten.

I en soffa sitter några av kunderna och äter vad de köpt. Vivek Voora som kommer från Kanada, bor i Uppsala men är indier till ursprunget, provar eritreanska inlagda pannkakor med olika såser. Han är mycket nöjd.

– Matfestivalen är en riktigt bra idé och för ihop människor med olika bakgrund.

Han har sällskap av Anton Skyba, ursprungligen från Ukraina.

– Det här visar på hur rikt Uppsala är. Hela världen finns här, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om