Enligt en ny finsk studie är dödligheten lägre hos dem som badar bastu ofta. Att studien är gjord i Finland är knappast en slump – som bekant finns där en stark bastutradition.
Helena Iivonen flyttade till Sverige när hon var 17 år, men minns tydligt bastubaden i Finland.
– Vi hade varken rinnande vatten eller badkar och bastu är ju det bästa sättet att tvätta sig. Man blir varm och grundligt ren. Huden ska bli ordentligt uppluckrad, säger hon.
Numer bor hon på äldreboendet Fortuna Onnela i Sävja. Ett boende där hälften av de boende och majoriteten av personalen talar finska. På övervåningen finns en rymlig bastu.
Undersköterskan Marianne Hedberg som också har finska rötter föklarar att bastu är standard i finska bostäder.
Helena Iivonen går in i bastun med sin rullator för att kolla temperaturen. Hon kastar på ett par skopor vatten på bastuaggregatet.
– Bastu är det bästa som finns, mycket bättre än en dusch. När jag var ung slog vi oss med björkkvistar för att få igång cirkulationen ordentligt. Dessutom är björksaven nyttig för huden.
Hon berättar att de drog upp vatten ur brunnen, tio liter per person. Alla familjer hade en egen bastu och det fanns en speciell ordning.
– Den värsta hettan fick männen ta, så de bastade först. Sen var det mammor och barn. Sist fick vi flickor basta.
Helena Iivonen ber Marianne Hedberg hälla en hink vatten över henne. Sedan sitter hon kvar några minuter innan hon går ut till duschen.
Att man blir gammal av att basta har hon aldrig hört någon säga, men hon tycker inte att det låter så konstigt.
– Bastu är bra på så många sätt, för blodcirkulationen, hygienen och så är det socialt. Pröva själv så får du se!